svet

March 11, 2015 12:58

By

Andreja Pejić: Oduvek sam bila žena

andreja-pejic
Andreja Pejić, prva transrodna manekenka u svetu, krajem prošle godine je prvi put izašla na modnu pistu kao žena.

U intervjuu za magazin “Stil”, Andreja, koja je rođena kao muškarac u Tuzli i koja je odrasla u Melburnu, otkriva da se plašila da će joj promena pola upropastiti manekensku karijeru. Andreju je pre nekoliko godina u visoku modu lansirao čuveni dizajner Žan Pol Gotije:

Trebalo mi je 10 godina da promenim pol. Ni u jednom trenutku se nisam pokolebala. Oduvek sam želela da budem žena. Bila sam spremna na operaciju još od tinejdžerskih dana. Poslednjih godina sam brinula da će mi promena pola naškoditi u karijeri. Fizički aspekti operacije me nisu brinuli. Više sam se plašila medija“, rekla je Andreja, koja je promenu pola izvršila početkom 2014.

Ona ističe da je počela sa pripremama za promenu pola još kada je napunila 13 godina:

Kada sam imala 13 godina saznala sam da je operacija moguća i od tada sam se pripremala za to. Priprema i tranzicioni period su mi bili neophodni. Često sam se pretvarala da sam žena i na modnim pistama i tada nije trebalo drugima da objašnjavam ko sam ja zapravo“.

Andreja je rođena u Tuzli. Njema majka Jadranka je Srpkinja, a otac Vlado je Hrvat. Oni su se razveli čim se Andreja rodila. Zbog rata se sa majkom i bratom prvo preselila u Srbiju, dok otac Vlado i dalje živi u Tuzli. Jedno vreme su živeli u izbegličkom kampu kod Beograda i u selu Vojska kod Svilajnca, a 2000. preselili su se u Australiju.

IZVOR: gayecho

FOTO: Instagram