svet

October 7, 2013 10:46

By

Bizarno: Stršljeni terorišu Prokuplje

FRANCE: Parc National des Cevennes

Hitna služba prokupačkog Doma zdravlja imala je tokom jučerašnjeg dana za samo pola sata čak osam intervencija pružanja pomoći građanima od alergijskih reakcija uboda osa i stršljena, od toga je nekoliko zadržano na dalju opservaciju.

„Najizraženiju alergijsku reakciju imao je A. S. (18) iz Prokuplja, koga je stršljen ubo za glavu dok je pripremao drva za zimu u šumi u selu Glasovik“. On je najpre primljen u ambulantnu stanicu u Žitnom potoku, nakon čega ga je ekipa Hitne službe preuzela i na vreme hospitalizovala“ rekla je za Tanjug portparol Doma zdravlja Ljubica Stanković.

Ona kaže da je juče u periodu od 15,30 do 16 časova Hitna služba ove ustanove imala čak osam poziva građana koji su tražili pomoć nakon uboda osa ili stršljena i da su svi na vreme zbrinuti.

Inače, pre petnaestak dana od uboda stršljena preminuo je Žarko Stojačić (63) iz Beograda, koji je sa suprugom obilazio zabran o okolini Žitnog Potoka.

Prema podacima Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju tokom ove sezone zbog alergijskih reakcija na ubod stršljena, u bolnici mesečno pedesetak osoba zatraži lekarsku pomoć.

Alergijske reakcije se kreću od umerenih do veoma burnih kada je pacijentu život ugrožen. Ipak, za sada je zabeležena samo jedna ozbiljna komplikacija sa smrtnim ishodom.

Pravovremena intervencija lekara u svim slučajevima je izuzetno važna, a nadležni kažu da u zavisnosti od organizma čoveku može život biti ugrožen već posle tri uboda stršljena.

Izvor: Tanjug
Foto: Sipa