

Riba za Badnji dan: Ovako monasi sa Hilandara vekovima spremaju pastrmku RECEPT
Danas je Badnji dan
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 6. januara proslavljaju Badnji dan. Kako je reč o poslednjem danu velikog božićnog posta, tradicija nalaže da se spremi posebna posna večera na kojoj uglavnom dominira riba. U nastavku donosimo kako se na sprema riba pastrmka na Svetoj Gori…
Za Badnji dan riba za posluženje, i to kakva
Večera za Badnji dan je posna, a zvezda trpeze je riba. Monasi sa Hilandara priremaju je na sledeće načine:

Guliver Getty Images
Pastrmka sa povrćem
Potrebno je: 1 kg sitnije pastrmke, 300 g crnog luka, 2 sveže paprike, 4 čena belog luka, 500 g paradajza, so, biber, peršunov i celerov list, belo vino, ulje.

Guliver Getty Images
Priprema:
Očistiti i oprati pastrmke. Luk iseći na rebarca i propržiti na ulju. U zemljani sud izručiti prženi luk, preko luka naseckati papriku, oljušten paradajz i beli luk. Posoliti, pobiberiti i staviti peršunov i celerov iseckani list. Preko povrća poređati pastrmke, preliti čašom ulja i belog vina.
Poklopiti folijom ili poklopcem i kuvati na tihoj vatri oko sat vremena.
Služiti toplo uz bareni krompir.