svet

jul 6, 2015 15:15

By

Deluje bolje od čokolade: Hrana koja diže raspoloženje, a ne goji

sreca
Nećete verovati, ali dokazano je da su krastavci hrana koja utiče na dobro raspoloženje i ima još veći uticaj od tamne čokolade.

Loše raspoloženje često lečimo čokoladom i drugim slatkišima, ali izgleda da postoji i bolja varijanta – ukiseljena hrana. Kako tvrde naučnici sa Univerziteta Merilend, fermentisana hrana poput kiselog kupusa, jogurta ili kiselih krastavaca sjajno smanjuje osećaj teskobe i vraća dobro raspoloženje.

Ključ je u probioticima, dobrim bakterijama koje u telu podstiču stvaranje kortizola, hormona koji nam pomaže u borbi sa stresom.

Kiseli krastavci su odličan izbor i u drugim prilikama, pa se tako preporučuju nakon vežbanja jer delotvorno vraćaju energiju i sprečavaju grčenje mišića, pomažu kod menstrualnih bolova i  mamurluka.

Stoga, kad se sledeći put osećate loše i želite nešto slatko, otvorite teglu kiselih krastavaca – učinak će biti još bolji nego da ste jeli čokoladu.



IZVOR: Metro-portal.hr

FOTO: guliver/thinkstock