Dijeta bez ugljenih hidrata: Garantuje brz gubitak kilograma, ali je zbog ovoga potreban poseban oprez
Dijeta bez ugljenih hidrata garantuje brz gubitak kilograma
Dijeta bez ugljenih hidrata može pružiti određene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska. Međutim, sa njom takođe treba biti oprezan.
Dijeta bez ugljenih hidrata – Prednosti i mane
Ovaj način ishrane liči na keto dijetu, koja ograničava vaš unos ugljenih hidrata na manje od 20-50 grama dnevno i podstiče vas da dobijete oko 60% ili više dnevnih kalorija iz masti.
Ova dijeta dovodi do brzog gubitka težine i potencijalno pozitivno će da utiče na neke parametre poput glukoze i triglicerida u krvi. Jednostavna je i ne zahteva brojanje kalorija.
Međutim, ovakva vrsta ishrane može da ima i niz nedostataka. Pre svega restriktivna je, jer joj je cilj da maksimalno isključi sve ugljene hidrate iz ishrane. Pa je zato moguć deficit vlakana i brojnih vitamina, minerala i antioksidansa u ishrani.
Ovu dijetu nije lako održavati jer može da uzrokuje nekoliko neprijatnosti – poput umora, glavobolje, konstipacije, mučnine i vrtoglavice.
Namirnice koje su dozvoljene:
– Meso i proizvodi životinjskog porekla sa malo ugljenih hidrata: piletina, govedina, ćuretina, jagnjetina, divljač, bizon, svinjetina, jaja, puter, mast, sir
– Morski plodovi: losos, bakalar, škampi, sardine, haringa, rakovi
– Začini: bilje i začini
– Niskokalorična pića: voda, crna kafa i običan čaj
– Orašasti plodovi i semenke (oni sa malo neto ugljenih hidrata):bademi, orasi, semenke bundeve, semenke suncokreta, pistaći, indijski oraščići
– Povrće bez skroba (ono sa malo neto ugljenih hidrata): brokoli, tikvice, paprike, karfiol, lisnato povrće, rutabaga, repa, prokulice, špargle, pečurke
– Voće sa visokim sadržajem masti: kokos, avokado
Dijeta bez ugljenih hidrata eliminiše nekoliko grupa namirnica, kao što su:
– Žitarice: pirinač, ječam, kinoa, pšenica, hleb, testenina
– Slatkiši i pekarski proizvodi: kolači, kolačići, slatkiši, gazirana pića, slatka pića
– Voće: jabuke, pomorandže, banane, bobice, kivi, kruške
– Skrobno povrće: grašak, kukuruz, tikva, krompir
– Pasulj i mahunarke: crni pasulj, pasulj, slanutak, sočivo
– Mlečni proizvodi: mleko i jogurt
– Začini sa dodatkom šećera: kečap, roštilj sos, prelivi za salatu
– Alkohol: pivo, vino, alkoholna pića, mešana slatka pića