
Dimljena vešalica
Potrebno je:
svinjski vrat, kleka, žuti šećer, karanfilić, beli luk, krompir, ruzmarin, 1 kg brašna, 100 g svinjske masti, kvasac, rotkvice, mladi luk, senf, šećer, so.
Priprema:
1. Komad svinjskog vrata najpre ostavite 48 sati da odstoji u marinadi od vode, kleke, žutog šećera, soli, kranafilića i belog luka.
2. Potom, meso operite od marinade, osušite kuhinjskim ubrusima i dimite (za to je potrebna ili savremena komora za dimljenje ili tradicionalna pušnica). Tek tada meso je spremno za roštilj.
3. Vešalicu nemojte peći do kraja, kako bi bila sočna.
4. Potom pripremite krompir tako što ćete ga skuvati u ljusci, a zatim propržiti (uz dodatak soli i ruzmarina).
5. Nakon toga, zamesite testo od ½ l vode, 1 kg brašna, 100 g svinjske masti, 5 g kvasca, soli i malo šećera i oblikujte jufke, razvucite ih i pecite na električnom roštilju.
6. Pripremljeno jelo poslužite na dasci, zajedno s rotkvicama, mladim lukom (zavisi od sezone) i senfom dižon bez slačice.
Ostale gastronomske đakonije možete potražiti na portalu Lepota i zdravlje