

Najlepši starinski recept za domaću supu: Ukusna i bistra, sa njom je svaka uskršnja trpeza potpuna
Domaća supa miriše na dom i harmoniju
Uskrs je praznik koji okuplja porodicu, budi uspomene i puni dom toplinom, mirisima i radošću. Na trpezi punoj pažljivo pripremljenih đakonija, postoji jedno jelo koje nikada ne izostaje – supa. Ona je prva na stolu, tiha uvertira u praznični ručak i simbol domaće utehe. Topla, bistra, bogata ukusima detinjstva, domaća supa nije samo jelo – to je znak ljubavi koja se kuva na tihoj vatri.
Domaća supa na uskršnjoj trpezi je neizostavno jelo
U nastavku donosimo recept za tradicionalnu, ali uvek svečanu supu, baš onakvu kakvu pamtimo iz detinjstva – sa domaćom kokoškom, puno povrća i finim rezancima.
Sastojci:
1 domaća kokoška (ili pile – po mogućstvu domaće)
2 šargarepe
1 paškanat
1 manji celer (koren)

Valeria Boltneva/ Pexels
1 crni luk (neočišćen, samo opran, presečen na pola – za boju supe)
Par zrna bibera
So po ukusu
1 list lovora (po želji)
1 veza peršuna (listovi za kraj)
Rezanac (domaći ili kupovni – po ukusu)

jenvit keiwalinsarid / Pexels
Priprema:
Operite kokošku i stavite je u veliki lonac sa hladnom vodom. Dodajte šargarepu, paškanat, celer i crni luk, pa sve stavite da se kuva.
Kada voda provri, smanjite temperaturu i kašikom skinite penu sa površine. Dodajte par zrna bibera, lovorov list i malo soli. Ostavite da se lagano krčka oko 2 do 2,5 sata, dok meso ne omekša, a povrće pusti svu svoju aromu.
Kad je supa gotova, izvadite meso i povrće, a tečnost procedite kroz gustu cediljku kako biste dobili bistru supu.
U posebnom loncu skuvajte rezanac prema uputstvu na pakovanju, pa ga isperite i stavite u tanjir pre serviranja. Tako ćete izbeći da se raskuva u supi.
U tanjir stavite rezanac, sipajte vrelu supu, ukrasite seckanim peršunom i, po želji, komadićima šargarepe ili mesa iz supe.
Za kraj, neka vaš Uskrs zamiriše na dom, toplinu i pažnju – jer prava praznična čarolija počinje upravo sa kašikom domaće supe.