Duško Tošić portal svet Antonio Ahel ATA images
Svet

jun 14, 2025 13:15

By

Mnogi se pitaju da li mu je Karleuša ovo spremala? Omiljeni kolač Duška Tošića pravi je izbor za celu porodicu

Bivši fudbarel Duško Tošić danas uživa u luksuznom životu, ali ne zaboravlja Orlovat, selo pored Zrenjanina i kuhinju majke Nikolete koja je za njega spremala najukusniju hranu kad god je poseti. Majka Duška Tošića sa još većom ljubavlju sprema štrudle jer u njen dom, u koji je nekada dolazila i bivša snaja Jelena Karleuša, dolaze i unuke Atina i Nika.

Duško Tošić obožava čokoladni rolat koji za njega sprema majka Nikoleta

Donosimo vam recept ove poslastice koja će lepo zamirisati u vašem domu, a članovi porodice će je pojesti u jednom zalogaju.

Duško Tošić portal svet

Getty Images/Lena_Zajchikova

*SASTOJCI

Za biskvit:

  • 5 jaja

  • 5 kašika šećera

  • 4 kašike brašna

  • 1 kašika kakaa

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • Prstohvat soli

  • Vanilin šećer (po želji)

Za fil:

  • 200 g čokolade za kuvanje

  • 200 ml slatke pavlake

  • 50 g maslaca (opciono, za kremastiju strukturu)

Za dekoraciju:

  • Šećer u prahu

  • Rendana čokolada

  • Šlag ili glazura

Duško Tošić portal svet

Getty Images/NataliPopova

*PRIPREMA

Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U drugoj posudi penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa polako umešaj sneg od belanaca špatulom. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije otprilike 30×40 cm). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Izvaditi biskvit, izvrnuti na čistu kuhinjsku krpu, skinuti papir i uviti u rolat dok je još topao.

Za fil:

Ugrejati slatku pavlaku do tačke ključanja (ali ne kuvajte). Skloniti sa vatre, ubaciti izlomljenu čokoladu i mešati dok se potpuno ne istopi. Po želji dodati maslac za dodatnu glatkoću i sjaj. Ohladiti fil i staviti u frižider da se stegne (oko 30–60 minuta), zatim kratko umutiti da postane penastiji.

Slaganje:

Odmotati biskvit pažljivo. Namazati čokoladni fil ravnomerno. Ponovo uviti rolat i ostaviti da se stegne u frižideru (barem 1 sat).

Dekoracija:

Posuti šećer u prahu ili preliti čokoladnom glazurom. Ukrasiti šlagom, lešnicima ili voćem po želji.



AUTOR: Svet

IZVOR: Svet

FOTO: ATA IMAGES; Getty Images