

Festival u čast morskog praseta: Na kraju ga – pojedu!
U Peruu, ako se vratimo 15 vekova unazad, u vreme Inka, doćićemo do jednog običaja koji je i dan danas prisutan. Jedan gradić u Peruu godišnje obeležava svečanost u čast morskog praseta. Masa ljudi izlazi na ulice sa svojim prasetom, da ga pokaže i da se sa njim takmiči. I to je samo mali deo godišnjeg praznika povećenog ovoj životinji.
Morski prasići su deo života ovih ljudi u Andima.
Ljudi u Peruu jednom godišnje organizuju svečanost u njihovu čast.
Oblače morske prasiće u mala odela.
U ovoj zemlji svi ih vole.
U toku svetkovine održavaju se takmičenja za najlepše obučeno morsko prase.
Pa čak i za najveće.
Inače, morsko prase je jedan solidan obrok.
Na kraju svečanosti, ove životinje se ubijaju, prže i služe za ceo grad.
Morsko prase je zapravo peruanski specijalitet poznat kao „kaj“.
Narod u Peruu voli da slavi ovu životinju, ali prevashodno morsko prase je za njih izvor hrane, baš kao što je kod nas svinja.
Možda sve ovo zvuči i izgleda okrutno, ali tako je. Morsko prase je hrana za ljude sa Anda već vekovima. Njime se hrane ljudi u Preuu i Boliviji. Morsko prase se jede u nekim delovima Ekvadora i Kolumbije.
Inače, morsski prasići su odlični za gajenje, ne traže mnogo mesta, niti specijaslne uslove i brzo se reprodukuju. Mogu da se gaje i na selu i i u gradu. Meso morskog praseta je bogato proteinima, sadrži malo masti i holesterola i potseća na zečje ili pileće meso.
Izvor: ViralNova
Foto: ViralNova