svet

април 1, 2015 14:00

By

Greek musaka

greek-musaka2

Potrebno je:

500 g svinjskog mlevenog mesa, 500 g junećeg mlevenog mesa, plavi paradajz, krompir, 1 l mleka, 100 g brašna, 100 g putera, 2 žumanceta, 150 g kačkavalja, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, peršun, origano, bosiljak, paradajz – 200 g pelata ili 5 velikih svežih plodova, 2 supene kašike paradajz-pirea, muskatni orah, so, šećer, biber.

Priprema:

1. Plavi paradajz isecite popreko i stavite ga u posudu i prelijte vodom, u koju ćete dodati malo soli i sirćeta.

2. Ostavite da stoji jedan sat (to se radi da bi izgubio gorčinu). Potom ga premažite uljem, stavite u tepsiju i ispecite u rerni dopola.

3. Oljušteni krompir isečen na kriške dopola ispržite u fritezi ili tiganju. Zatim izdinstajte crni i beli luk i dodajte mleveno meso, pa dinstajte dok tečnost ne ispari, a onda dodajte paradajz (pelat ili narendani svež) i paradajz-pire.

4. Ostavite da se krčka 10 minuta, a zatim ubacite origano, bosiljak, peršun, šećer, so i biber.

5. Dno tepsije prekrijte redom krompira, posolite, pa preko njega naređajte patlidžan, ponovo posolite, a zatim stavite polovinu mlevenog mesa. Sledi red patlidžana, pa ostatak mesa.

6. Pecite 15 minuta na 200 stepeni C, a za to vreme napravite bešamel sos, tako što ćete u šerpu staviti puter, pa kad se istopi, dodajte brašno.

7. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine, a potom dodajte muskatni orah, so, biber i dva žumanceta. Dobro izmešajte žicom.

8. Izvadite tepsiju iz rerne, prelijte musaku sosom, narendajte kačkavalj preko bešamela, vratite tepsiju u rernu i pecite još 15-20 minuta.

Ostale ukusne recepte i poslastice možete pogledati na portalu Lepota i zdravlje


IZVOR: Lepota i zdravlje

FOTO: Mladen Sekulić