Objava Jelene Karleuše
svet

March 10, 2015 20:38

By

Imate muke sa erekcijom, penisom i “vlažnim snovima”, evo šta vam je činiti

guliverthinkstock-seks

Pubertet mnogim mladićima stvara izvesne nedoumice. Evo koje su najčešće i dileme.

1. Da li ti je penis normalan?

Mnogi tinejdžeri doživljavaju traume s penisom jer im se često javljaju nezgodna pitanja o veličini, razvoju i izgledu polnog organa, penisa – odnosno grudi.
Dečaci su često zabrinuti da njihov penis nije dovoljno velik. Kada tu dilemu povere roditeljima, neka im oni objasne da se polni udovi u opuštenom stanju međusobno razlikuju, dok su u stanju nabreklosti prilično slični i obično dugi od 12,5 cm do 17,5 cm.

Rast uda u mladim tinejdžerskim godinama još nije završen. A ako se već pojave stidne dlake i povećaju se testisi, a penis je još uvek premali, adolescent može da se posavetuje s lekarom kako bi mogao da isključi mogućnost neke nepravilnosti u razvoju.

2.Neočekivane erekcije.

Dečaci erekciju doživljavaju još pre rođenja, dakle u majčinoj materici. A erekcije počinju da se pojavljuju u razdoblju puberteta, često i neočekivano i onda kada je to najmanje prikladno.
Tada polni ud ima svoju glavu i svoju volju. Neočekivane erekcije su najmanje prijatne propratne pojave polnog razvoja, jer dečaku mogu pruzrokovati veliku neprijatnost.
Mogu se pojaviti bilo kada, dovoljan je samo jedan nesvesni nadražaj.

Erekciju u pravilu mogu izazvati razmišljanja o seksu, erotske slike, uzbuđenost, mokri snovi i takođe puna bešika.
Razume se da se to događa svim dečacima, a neočekivana erekcija se može odagnati mislima na nešto dosadno ili neprijatno.

Na primer razmišljanje o domaćem zadatku ili fudbalskoj utakmici.

3. Mrlje na posteljini

Izliv sperme je znak da je dečko polno sazreo. Upravo zato mnogo puta može da se dogodi da su ujutro na posteljini vidljive mrlje od sperme, odnosno – kako neki kažu – posledice vlažnih snova.
Za mnoge dečake je to prva ejakulacija koju dožive, dakle ako na to nisu spremni, može ih preplašiti ili zbuniti.
Da sin ne bi imao pogrešne pretpostavke, zadatak oca je da o tome s njim razgovara. Dečaci mogu da spreče mrlje tako što će da spavaju u donjem vešu i da uz sebe imaju peškirić s kojim će obrisati ejakulat.

 

IZVOR: intimatemedicine.com

FOTO: Guliver/Thinkstock