svet

October 4, 2013 12:00

By

Kad muka natera: Bubrege prodavali zbog duga, preti im 10 godina robije

385530_bubreg-01_f

Nisu mogli da vraćaju dugove, nisu više imali od čega ni da žive, pa su se odlučili na očajnički korak, da prodaju svoje bubrege. Beograđani A. K. (39) i G. S. (38) uhapšeni su juče zato što su na internetu ponudili prodaju: G. S. je za bubreg tražio 150.000 evra, a A. K. 60.000 evra.

I oni i njihovi najbliži znali su, kako su izjavili na saslušanju, da čine krivično delo, ali nisu videli drugi izlaz. Preti im kazna zatvorom do 10 godina.

“G. S. je iz inostranstva dobio nekoliko ponuda za cenu od 150.000 evra. S jednom osobom je ugovorio transplantaciju, određeni su i mesto u inostranstvu i datum i lekar. On je u poslednjem trenutku posumnjao da može biti prevaren, pa je odustao”, kaže  izvor iz beogradske policije i navodi da zakon za ovo krivično delo propisuje kaznu od dve do 10 godina zatvora.

Slučaj osumnjičenog A. K. bio je drugačiji. On je tražio 60.000 evra, ali se kupci nisu javljali, pa je stupio u kontakt s nekoliko medicinskih ustanova kojima je pokušao da proda bubreg.

Otkrili su ih pripadnici Uprave za strance – Odeljenja za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima PU Beograd, koji su otkrili i kupce i lekare koji su nameravali da učestvuju u tom krivičnom delu.

Izvor: Blic