svet

decembar 29, 2015 11:46

By

Kada vas zavodljivi mirisi hrane odvedu na put!

1
Život je skup novih iskustva. Život je prvi korak u novom gradu. Prvi pogled na zgrade i ulice. Rukovanje pri upoznavanju. Prvi razgovor sa ljudima. Trenutak kada se prvi put otvarate pred nekim potpuno novim. Kada pričate o  stvarima o kojima ste govorili toliko puta, ali sa nekim koga ste prvi put sreli te priče poprimaju potpuno novu dimenziju. Lepota življenja sastoji se u prvom ukusu, u trenutku kada probate novo jelo u novom gradu sa ljudima koje ste tek upoznali.

Neke od destinacija očaraće vas svojim besprekornim izgledom ili istorijom, kao i tradicionalnim jelima zbog kojih će vam srce, čak i kada se vratite kući, ostati u gradu u kome ste probali egzotičnu lokalnu hranu po prvi put, prenosi najveći regionalni servis za naručivanje hrane Donesi.com.

U pitanju su jela koja će vas, najpre ostaviti bez daha i o kojoj ćete, potom, pričati sa užitkom.

Opasna tradicionalna večera

Egzotična, ali i tradicionalna tajlandska večera je jedna od onih stvari koje jednostavno morate probati ukoliko vas put odvede u Bangkok. Ali, nemojte da vas iznenadi ukoliko se na tanjiru pored povrća, ribe ili piletine, nađu i zmije. U ovom delu sveta zmije se smatraju posebnim specijalitetom.
Osim toga, hotelsko osoblje u Bangkoku pružiće vam i i posebnu vrstu zadovoljstva – vi ćete odabrati sastojke, oni će otići do lokalne pijace i nabaviti namirnice, a potom vam pripremiti večeru u vašem prisustvu od proizvoda koje ste poželeli.

Pijaca je srce grada

Barselona, grad sa jedinstvenim izgledom zgrada i zadivljujućim katedralama, očaraće vas  i lokalnom pijacom, gde će vam, skoro na svakom ćošku, neko od lokalnih prodavaca ponuditi sir, začine ili plodove mora. Svakako jedna od najpoznatijih pijaca u Barseloni je čuvena Bokerija, najstarija i najlepša pijaca, prepuna svežeg voća i različitih ukusa ceđenih sokova

Španska kuhinja je nešto što ne smete propustiti, pa ukoliko se nađete u Barseloni obavezno potražite i probajte dinstane dagnje, koje se pripremaju u sosu od maslinovog ulja, belog luka i peršuna i serviraju sa egzotičnim pečurkama kuvanim na isti način.

Pijaca je srce grada

U obilazak sa “kulinarskim vodičem”

Jedno je sigurno, u ovoj metropoli imaćete priliku da probate specijalitete koji potiču još iz doba Osmanskog carstva, te ukoliko prvi put boravite ovde, osim turističkog, ne bi bilo loše da imate i jednog “kulinarskog vodiča”. Njegova lepota u kombinaciji sa ukusnim specijalitetima nateraće vas da se zaljubite u ovaj grad.

U pitanju je Istambul, grad koji se prostire na dva kontinenta podeljen veličanstvenim Bosforskim moreuzom, poznat i po svojoj bogatoj kulturi i istoriji. .

Prva i osnovna stvar koju morate probati u Istambulu je svakako turski kebab, ali i sendvič sa ribom koji se može naći na poluostrvu Zlatni rog. Naravno, na kraju se zasladite nekim od čuvenih turskih deserta, kao što su baklave, ratluk ili kadif.

2

Specijaliteti “bisera juga”

Predlažemo da svoju turu u “crvenom gradu” započnete uz lokalne orahe i bademe, koji će vam dati dovoljno snage i energije koja će vam biti potrebna ukoliko planirate da, u jednom dahu, obiđete veći deo Marakeša. Kada ogladnite, pauzu napravite uz ukusnu supu od školjki, pečenu jagnjetinu i pecivo sa bademom, cimetom i šećerom. Žeć ugasite slatkim čajem od nane, odnosno mente.

Čokoladna avantura

Francuska je imala veliki uticaj na belgijsku kuhinju, koju svakako krase i određene osobenosti. Jela su, u Belgiji bogatija i obimnija, a doručak predstavlja pravu feštu ukusa!
Osim toga, izvanredna arhitektura, ali i veliki broj bistroa i restorana u francuskom stilu predstavljaju draž ovog grada.
Briselski kotleti su jedno od jela koje morate probati, kao i čorbe, a za slatku završnicu prepustite se ukusima izvanredne čokolade “Pierre Marcolini“.

3

“Egzotiko siti”

Grad koji se može pohvaliti veoma egzotičnom i impresivnom kuhinjom, karakterišu i krajnosti. Veliki broj stanovnika Meksiko Sitija je ili ekstremno bogat ili veoma siromašan, pa srednja klasa gotovo i da ne postoji. Otmeni restorani odmah pored manjih lokala koji prodaju tradicionalnu hranu nisu nimalo neobična pojava u ovom gradu.

Ukoliko želite da probate lokalnu hranu, onda predlažemo da naručite prženo testo koje se služi sa ovčijim mesom i povrćem. Sigurno će vam se dopasti i njihov slatkiš “pepitorias”, koji se priprema sa medom, semenkama bundeve i tri vrste mleka, te ne propustite priliku  da probate ovaj desert ako vas put odvede u Meksiko Siti

Topla dobrodošlica za sve gurmane

Ukusna jela koja karakterišu singapursku kuhinju razvijala su se pod uticajem indijske, engleske i portugalske kuhinje.
Dok se ulicama širi zavodljiv miris kukurme i prženih nudli, već na samom ulazu u restoran kuvari će vam poželeti dobrodošlicu. Lokalno stanovništvo jako je ponosno na svoju kuhinju i poznati su po tome što vole da pričaju o hrani.

Putovanje u Singapur iskoristite da probate piletinu sa rižom, koja se servira sa čili sosom i pastom sa đumbirom, kao i jelo pod nazivom “Sata” koje se sastoji od grilovanog mesa u pikantnom sosu od kikirikija, sa krastavcem i crnim lukom.

Doručak je najvažniji obrok

Volite ribu i pomfrit? Onda je London prava destinacija za vas.

Ukoliko otputujete u ovaj grad, obavezno ispratite smenu straže u Bakingemskoj palati i ne zaboravite da obiđete lokalne pabove. Priča se da u Londonu možete naići na neke od najboljih kuvara na svetu i uživati u večeri koja se sastoji od tri jela po ceni u rasponu od 300 do 1000 funti.
Iako engleska hrana nije toliko popularna, dobra vest je da ćete u Londonu imati priliku da okusite čuveni engleski doručak, goveđe pečenje, biftek, kao i lokalnu englesku supu.

Vino i paste   

Kako u Veneciji ispijanje vina ima posebnu draž, kada otputujete u najromantičniji grad na svetu  prepustite se degustaciji njihovih suvih vina sa različitim vrstama sireva ili sveže pripremljenim pastama. Uostalom, ukoliko probate testeninu pripremljenu sa belim sosom, iskusićete jedan potpuno nov način uživanja u pastama.

Svakako, ovu priliku iskoristite da probate i ukusnu džigericu pripremljenu sa smokvama u belom vinu.



AUTOR: svet.rs

FOTO: promo