

Kako rukola izbacuje otrove iz tela!? + recept za salatu
Rukola je zeleniš poprilično specifičnog, malko biberastog ukusa, sa listovima koji podsećaju na lišće hrasta. Veoma je zdrava, lako se može uzgojiti i u kući, a kalorijska vrednost joj je svega 5 kalorija po jednoj porciji.

Foto: Guliver/Thinkstock
Rukola je prepuna vlakana koji potpomažu dobru probavu, zasitna je i nakon nje ne osećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže vam da snizite holesterol i da nivo šećera držite pod kontrolom.
Pročitajte i… Dijeta doktora Oza: Kilogram manje nedeljno, bez gladovanja!
Rukola je član takozvanih biljaka krstašica ili kupusnjača poznatim po svojim lekovitim svojstvima, a pored rukole tu spadaju brokoli, kelj i kupus. Ova porodica biljaka je veoma bogata vlaknima i antioksidantima, a poseduje i komponente glukozinolate za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti rizik od nastanka raka pluća, prostate, dojke i pankreasa.