svet

November 16, 2016 11:14

By

Katarina Žutić: Umetnici su samuraji u službi kulture jednog naroda

Energična i svestrana umetnica Katarina Žutić je osoba čiji je karakter, stav i delo lako prepoznaju.

Iako je ćerka slavnih glumaca Katarina je uspela da izgradi svoj put van senke starijih, a ove jeseni možemo da je gledamo u domaćem ostvarenju “Jesen samuraja”.

Ona je u razgovorou za Hell! otkrila ko su za nju savremeni samuraji, njeni heroji današnjice.

Samuraji su bili elitni ratnici, u službi šoguna, koji su sledili i čuvali svog gospodara, a kada im to nije polazilo za rukom, izvršavali su harakiri, ritualno samoubistvo, kao čin najveće časti i za njih i za njihove gospodare. Ako bismo tu analogiju prebacili u naše vreme, mislim da su umetnici neka vrsta samuraja u službi kulture jednog naroda. U današnje vreme, kada su kultura i duhovnost na veoma niskoj društvenoj lestvici u borbi protiv suprotnih kategorija, mnogi samuraji bili su prinuđeni na svojevrsni harakiri, dok su oni koji istrajavaju zaista heroji današnjice.

katarina-zutic-gloria

Ovih dana Katarina snima novu seriju sa Zdravkom Šotrom “Santa Maria della Salute” o pesniku Lazi Kostiću.

Velika je odgovornost i velika čast igrati ovu ulogu. Imala sam sreće da sa Šotrom sarađujem u mnogim serijama i na filmu, jako volim da radim sa njim, on je iskusan reditelj koji voli glumce i zaista je uživanje sarađivati sa takvim bardom. U ovoj seriji direktni partner mi je Vojin Ćetković koji tumači Lazu Kostića. U njemu su se spojili glumačko iskustvo, zrelost i dar, i drago mi je da mu je poverena ova značajna uloga. U ovako lepom “samurajskom” društvu nije mi teško da uživam u svom poslu.

Jedna ste od retkih glumica kojoj je uspelo da sa pleća skinu “teret” imena slavnih roditelja. Mislite li da se to postiže isključivo talentom ili je potrebno i nešto više?

Taj “teret” nije nešto što ostavljate za sobom, roditelji vas u detinjstvu i mladosti umnogome definišu kao ličnost, prirodno je da sazrevanjem prevazilazite svoje roditelje, ali oni uvek ostaju sastavni deo vaše ličnosti. Međutim, ja se nadam da je u sadašnjem trenutku medijima ipak jasno da nisam preko veze upisala glumu, pa to tretiram kao lični uspeh na ovom polju. Mislim da je za uspeh u ovom poslu potrebno daleko više od dara. Koliki god on bio, u igri je i socijalna inteligencija. Glumci su, na neki način, roba koja umnogome zavisi od izbora reditelja, raspoloženja uprave i slično, a tu je i sreća, a to je zaista potpuno neuhvatljiva kategorija. Kad pogledam moj način borbe za svoj prostor, mislim da sam možda i lakše mogla da dođem do nekih stvari, ali to nije bio moj način, tako da ne žalim ni za čim.

IZVOR: gloria.rs

FOTO: Gloria