svet

februar 27, 2016 11:00

By

Koju žitaricu treba da izbegavate?

Pšenica – najzastupljenija i omiljena žitarica mnogih ljudi, prema najnovijim istraživanjima nije dobra za naš organizam i trebalo bi je što manje konzumirati. Ona može direktno uticati na naše zdravlje, kožu, holesterol, zglobove, jer nije više ista kao nekada.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako pšenica utiče na nas i koji su to „otrovi“ koje sadrži, pročitajte u daljem tekstu.

1. Pšenični gluten – loš uticaj na zglobove
Dobro je poznato da pšenični gluten nije dobar za naš organizam, ali je i dalje konzumiramo. Mnogi ljudi ni ne znaju da imaju alergiju na gluten – celijakiju, pa i dalje nastavljaju da jedu proizvode sa glutenom. Simptomi prema kojima ćete prepoznati ovu alergiju su: malaksalost i slabost, nizak krvni pritisak, blago povišena temperatura, upala jezika, česte afte u ustima, dijareja i proliv, mučnina sa povraćanjem, bolovi u stomaku, anemija, bolovi u kostima i mišićima, loša zubna gleđ, menstrualne tegobe, spontani pobačaji, anksioznost i depresija, razdražljivost, osipi praćeni sa jakim svrabom, crvenilo lica, dermatitis… I još mnogi drugi. I što je najgore, celijakija nije još uvek dobro ispitana.

Pročitajte i… Ishranom protiv celulita: Najbolje namirnice i napici za zategnutu kožu



IZVOR: lepotaizdravlje.rs, ženski magazin, t.k.