Kolač od čokolade i kokosa svet portal svet Foto: Ženj Aćimović
Svet

април 22, 2025 15:23

By

Kolač koji mirisom i ukusom vraća u detinjstvo: Pravi se od sastojaka koje svi imaju u kuhinji (recept)

Kolač od čokolade i kokosa ima fantastičan ukus

Kada su u pitanju kolači koji i izgledom i ukusom izazivaju oduševljenje, kolač od čokolade i kokosa je pravi izbor. Odličan je i za velika slavlja jer je veoma dekorativan. Čokolada i kokos su dva sastojka koja ga čine veoma ukusnim, a ukusom sve vraćaju u detnjistvo.

Kolač od čokolade i kokosa svet portal svet

Pexels

Za njegovu pripremu potrebno je oko četrdesetak minuta, a pravi se od sastojaka koje uglavnom svi imaju u kuhinji. Pored toga, njegova priprema nije komplikovana.

Kolač od čokolade i kokosa koji se lako priprema

Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 5 kašika šećera
* 1 kašika ulja
* 2 kašike mleka
* 5 kašika brašna
* 2 kašike kakaoa
* pola praška za pecivo

Za fil:
* 1 l mleka
* 2 jajeta

* 1 puding s ukusom vanile
* 5 kašika brašna
* 150 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 150 g putera
* 100 g čokolade za kuvanje
* 50 g kokosa

Čokoladne kokos kocke

Foto: Ženj Aćimović

Za dekoraciju:
300 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje i mleko u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa varjačom umešati u smesu.
2. Četvrtasti kalup dimanzija 20×20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Pečenu koru ohladiti i poprečno preseći napola.
3. Za pripremu fila u šerpu sipati 700 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti jaja, puding i
brašno, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
4. U vruć krem dodati kockice putera i mešati dok se ne otope. Krem
podeliti nadva dela, pa u jedan deo dodati kockice čokolade i mešati dok se ne rastope, a u drugi umešati kokos.
5. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je čokoladnim filom, preklopiti
drugom korom i naneti fil od vanile. Kolač ostaviti da se ohladi i stegne a
zatim ga ukrasiti šlagom od slatke pavlake.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.

AUTOR: SVET

IZVOR: BAKINA KUJNA

FOTO: ŽENJA AĆIMOVIĆ, PEXELS