

Bajadera je prošlost, ovaj sitni kolač je zbog jednog sastojka postao glavni među sitnim kolačima RECEPT
Kolač od limuna priprema se brzo i lako
Kada su u pitanju sitni kolači, kolač od limuna je onaj koji zauzima visoku poziciju među njima. Zbog svog dekorativnog izgleda posebno je privlačan mališanima, a dopšće se čak i onima koji ne vole limun.

Pexels
Ono što je važno za svaku domaćicu je činjenica da se ovaj kolač brzo i jednostavno priprema, ali i od sastojaka koje uglavnom svi imaju u kući.
Kolač od limuna koji se pravi za tren
Sastojci:
Za koru:
* 200 g šećera u prahu
* 400 g mlevenog keksa
* 125 g margarina
* sok od 1 limuna
* 150 ml mleka
Za preliv:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 4 kašike ulja

Foto: Ženja Aćimović
Za fil:
* 300 g šećera
* 120 ml vode
* 150 g margarina
* 250 g mleka u prahu
Priprema:
1. Za pripremu kore, omekšani margarin sjediniti sa šećerom u prahu i izmiksati. Dodati mleveni keks, mleko i sok od limuna, te dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
2. U četvrtasti kalup dimenzija 25×25 cm utisnuti pripremljenu smesu i ostaviti na hladnom da se stegne.
3. Za pripremu preliva, čokoladu otopiti na umerenoj temperaturi s malo ulja. Glazuru preliti preko kore i vratiti u frižider na hlađenje.
4. Za pripremu fila u šerpici sjedinti šećer i vodu, pa kuvati nakon što proključa još sedam minuta. Izmaći s ringle, pa u vruću masu dodati margarin i mešati dok se ne rastopi. Na kraju dodati mleko u prahu, te sve zajedno umutiti mikserom.
5. Fil preliti preko stegnute čokolade u kalupu i vratiti u frižider na
hlađenje.
6. Nakon što se kolač stegne, pomoću skalpela ga iseći na štanglice.
Savet: Ukoliko je smesa za fil gusta, po potrebi dodati u nju malo mleka.
Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.