svet

October 6, 2013 15:30

By

Kosovo: Ukradena još jedna pumpa za vodu na bunaru u povratničkom selu

slavina

Nepoznati lopovi ukrali su u selu Grabac kod Kline Srbima povratnicima i sedmu pumpu za vodu s bunara s kojeg se meštani tog sela snabdevaju pijaćom vodom. Predsednik tog sela Radonja Magić rekao je za agenciju Beta da su seljani jutros primetili da je pumpa nestala i da je ograda oko bunara porušena, a lopovi su, takođe, ukrali i vrata s pumpne stanice.

“Ovo je sedma pumpa za vodu koja je ukradena od kako smo se 2002. godine vratili u naše selo. Pre rata svi smo imali svoje bunare, ali su te bunare zatrpali nepoznati počinioci. Po povratku vodom smo se snabdevali sa manjeg izvorskog bunara, koji je Kfor na naš zahtev proširio 2008. godine”, rekao je Magić. On je kazao da povratnici sada vodu za kućne potrebe i za napajanje stoke donose peške s izvorišta koje je od sela udaljeno oko 700 metara i to tako što kofama vezanim za konopac vade vodu iz izvorišta. Kako on kaže, do sada još nijedan kradljivac pumpe nije otkriven.

Magić je rekao da su povratnici uznemireni zbog ukupnog stanja, napada, krađa i svega što su u proteklom periodu doživeli zbog čega je u četvrtak povratnička porodica Nešić napustila selo i Kosovo. Pre odlaska ekserima su zakucali vrata i prozore svoje obnovljene kuće. Prema njegovim rečima, u selu Grabac pre rata bila su 44 srpska domaćinstva sa 220 stanovnika, a danas tamo živi osam porodica s dvadesetak članova.

Policija je kraj bunara obavila uviđaj, i najavila da će nastaviti istragu.

Izvor: Beta