svet

December 30, 2014 10:30

By

Misteriozni nestanci aviona koji su obeležili istoriju vazduhoplovstva

Indonesia Plane

I pre aviona kompanije Er Azija koji je nestao sa 162 putnika i članova posade negde iznad Javanskog mora, na letu od Indonezije za Singapur, bilo je misterioznih nestanaka, od kojih neki nikada nisu pronađeni.

1937 – Amelija Erhart, prva žena pilot koja je sama preletela Atlantski okean, nestala je drugog jula iznad Pacifika, blizu ostrva Hauland, tokom pokušaja da obleti svet.

1945 – Pet bombardera “Graman TBF avendžer”, poznatih pod zajedničkim nazivom “Let 19” petog decembra poletelo je iz vojne baze u Fort Loderdejlu radi rutinske vežbe, iz koje se nikada nisu vratili. Kasnije je nestao i hidroavion “PBM mariner” sa 13 članova posade koji je poslat u potragu za njima u Atlantskom okeanu i Meksičkom zalivu.

1948-49 – Dve letelice kompanije “Britiš Saut Amerikand ervejz” nestali su bez traga u razmaku od skoro godinu dana na mestu poznatom kao Bermudski trougao. U januaru 1948. “Star tajger” je iz Engleske poleteo prema Bermudima. Pošto je na Azorima natočio gorivo, nestao na putu do konačnog odredišta.

U januaru 1949. “Star Arijel” nestao je pošto je sa Bermuda poleteo za Kingston (Jamajka). Uprkos potrazi, u kojoj je učestvovalo 70 aviona, nikada nije pronađen.

1957 – Avion “Amerikan ervejza” na letu 7 nestao je s radara devetog novembra u prvoj etapi putovanja oko sveta, a da prethodno nije poslao signal da se nalazi u opasnosti. Nedelju dana kasnije u okeanu, severoistočno od Honolulua, pronađeni su ostaci letelice i tela putnika. Uzrok nesreće do danas je ostao misterija, pogotovo nakon što je u telima izvučenih žrtava utvrđen nivo ugljen-monoksida viši od dozvoljenog.

1963 – Avion na letu 739 dobrovoljačke letačke jedinice “Leteći Tigrovi”, nestao je dok je prevozio vojnike iz američke vojne baze u Kaliforniji u Sajgon (Vijetnam). Svih 107 putnika proglašeno je nestalim, uz pretpostavku da su mrtvi. Za osam dana pretraženo je područje površine od 520.00 kvadratnih kilometara, ali olupina nije pronađena.

2003 – U slučaju koji je zapanjio FBI, CIA i američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, u Angoli je ukraden je “boing 727”, nakon čega mu se gubi svaki trag. Organizovana je međunarodna potraga izazvana strahovanjem da bi avion mogao da bude iskorišćen za neku vrstu napada. Avion i pilot Ben Čarls Padilja, čija porodica veruje da je otet, nikada nisu nađeni.

2014 – Putnički avion “Malezija erlajnza” na letu 370 iz Kuala Lumpura do Pekinga nestao je osmog marta, manje od sat vremena posle poletanja. Njegova poslednja poznata pozicija bio je Tajlandski zaliv, nakon čega je kontakt s letelicom prekinut. Uprkos najsloženijoj akciji potrage u istoriji vazduhoplovstva, u kojoj su učestvovale brojne zemlje, nisu pronađene ni crne kutije, ni ostaci aviona, u kome je bilo 12 članova posade i 227 putnika iz 14 zemalja.

Izvor: Blic
Foto: Tanjug/AP