

Moćna zimska namirnica: Šta sve leči kivi + recepti
Ovo južno voće jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa.
Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Takođe, on smanjuje rzik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara i tumora, a snižava i holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.
Pročitajte i… Zdravlje na prvom mestu: Najbolje namirnice za jačanje imuniteta
Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.
Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.
Napomena: Iako je svež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savetuje se najviše dva-tri komada dnevno.