svet

June 25, 2014 20:42

By

Najbolja knjiga u 2013. godini: Nagrada Biljana Jovanović uručena Zvonku Karanoviću

Zvonko

Književna nagrada “Biljana Jovanović” za najbolju knjigu u 2013. godini, uručena je danas pesniku Zvonku Karanoviću za zbirku pesama u prozi “Kavezi”.

Predsednica žirija Jasmina Vrbavac rekla je da je Biljana Jovanović dokazala da je književnica slobodarskog duha, a to je odlika i svih knjiga koje su nagrađene priznanjem ustanovljenim u njeno ime.

“Karanović je pisac i književni prozaista koji diominira ovom scenom, autentičan i urban glas koji se retko sreće kod naših književnika”, rekla je Vrbavac.

Prema oceni žirija Karanović u knjizi “Kavezi” preispituje identitet i slobode u savremenom svetu, a to delo odlikuje urban i kosmopolitski pristup.

Karanović je rekao da je nagrada “Biljana Jovanović” značajna za srpsku književnu scenu, jer promoviše drugačiji pogled na svet i literaturu.

“Biljana Jovanović bila je pionir i inovator u srpskoj književnosti, nije pristajala na ograničenja. Smatram da je priznanje koje nosi njeno ime nagrada za književnu hrabrost”, rekao je Karanović.

On je dodao da njegova knjiga “Kavezi” predstavlja eksperiment i pokušaj da napiše drugačiju zbirku pesama koja se može čitati kao roman.

Karanović je objavio zbirke pesama “Blickrig”, “Srebrni surfer”, “Mama melanholija”, “Ekstravaganca”, “Tamna magistrala”, “Svlačenje” i “Mesečari na izletu” i trilogiju koju čine romani “Više od nule”, “Četiri zida i grad” i “Tri slike pobede”.

Nagradu “Biljana Jovanović” dodeljuje Srpsko književno društvo uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, za najbolju knjigu u prošlogodišnjoj književnoj produkciji.

Priznanje je ustanovljeno 2005. godine u znak sećanja na mirovnu aktivistkinju Biljanu Jovanović (1953-1996).

Dosadašnji dobitnici su Srđan Valjarević, Danica Vukićević, Ibrahim Hadžić, Nemanja Mitrović, Uglješa Šajtinac, Jelena Lengold, Milena Marković, Slobodan Tišma, Vladislava Vojnović, Srdjan Srdić i Ivančica Đerić.

Izvor: Beta
Foto: Promo/Laguna