svet

октобар 23, 2013 10:15

By

Najbolje turističke destinacije za ljubitelje čokolade!

cokoladna torta 3

Otkako se pojavila, čokolada je postala omiljena poslastica mnogii ljudi širom sveta, a neki od njih prosto ne mogu da zamisle nijedan jedini dan bez nje. Predstavljamo vam neke od destinacija koje morate posetiti ukoliko spadate u velike ljubitelje čokolade.

Maison Cailler, Broc, Švajcarska

Ova fabrika i muzej čokolade koja je ujedno i najstariji švajcarski čokoladni brend nalazi se u mestu Broc gde je Cailler pokrenuo proizvodnju ovog slatkiša još davne 1898. Stoga, ukoliko zaista mnogo volite čokoladu, ne bi bilo loše da posetite ovo mesto i saznate kako se čokolada pravi, a potom se i prepustite zadovoljenju svojih čula veličanstvenim primercima u sobi za degustacije. Nakon toga, možete uživati i u obilasku obližnje pešačke i planinarske staze ili obale jezera Grijer.

Magnolia, New York

Mala i lepa pekara u stilu pedesetih godina prošlog veka postala je globalno popularna jer su likovi iz TV serije „Seks i grad“ ovde često u emisijama svraćali kako bi zadovoljili svoje žudnje za savršenom čokoladom. Naime, osim baršunastih čokoladnih kolača u papirnatim čašicama, ova pekara nudi i veliki izbor primamljivih šarenih kolačića, puding od banana, keks, jedinstvene torte od sira i američki brauniz. Posetioci tvrde da je izvrstan nemački čokoladni kolač.

Torta saher, Beč

Čokoladna sunđerasta torta tanko oplemenjena pekmezom od marelica sa tamnom čokoladnom glazurom na vrhu, ime je dobila po svom tvorcu Francu Saheru koji je osmislio 1832. On je ovaj dezert osmislio kako bi zadivio svog poslodavca grofa Meterniha a legenda kaže da je tada bio tek kuvarski šegrt. Slavu je ovoj torti doneo autorov sin Edvard koji je otvorio bečki hotel Saher. Ljubitelji i česti konzumatori ove poslastice da se originalna saherica u Beču mora jesti sa pavlakom uz šoljicu kafe ili čašu šampanjca.

Vruća čokolada, Torino

U italijanskoj prestonici čokolade svakako naručite „cioccolato caldo“. Ovaj zimski robusni napitak poslužuje se vrlo gust, topao i gorkast sa malo šlaga na vrhu. U Torinu je specijalitet i rastopljena čokolada sa espresom, ali i „giandujotti“, jedinstveni bomboni od čokolade i kreme od lešnika. Najbolji doživljaj biće ukoliko posetite Torino u februaru, kada se tokom festivala čokolade sa kupljenim „Choco-Passom“ mogu dobiti popusti na poslastice širom grada.

Čuro, Madrid

Malo je institucija koje mogu bolje opisati madridsku insomniju od popularnih čokolaterija koje se u u lokalnom slengu nazivaju „churrerías“, a uglavnom se posećuju od četiri ujutro do doručka. Njihov zaštitni znak je „čuro“, dugačak vafl od prženog testa koji se umače u gustu vruću čokoladu. Posetite i kultnu čokolateriju „San Ginés“, otvorenu 1894. koja je u centru grada i radi celu noć.

Izvor: Tportal.hr