

Najlekovitiji začin: Piment zdraviji od bibera?!
Piment je važan začin u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Dijabetičarima se posebno savetuje da ga koriste u začinjavanju jela. Sadrži eugenol, koji pomaže kod dijareje, mučnine, nadimanja i grčeva u stomaku…
Piment ili najkvirc (Pimenta dioica) liči na biber, a miriše na mešavinu bibera, karanfilića, muskatnog oraha i cimeta. I ukus mu je sličan biberu, samo je blaži. Kod nas se malo koristi, dok je neizostavan začin u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Kolumbo ga je otkrio na Jamajci, gde je i najkvalitetniji, iako se gaji i u Meksiku, Gvatemali, Hondurasu, Indiji.
Pročitajte i… Znaju bolje od lekara: Urnebesne izjave poznatih o zdravlju
Bobice se beru ručno, nedozrele. Potom suše na suncu, dok ne potamne i aroma ne bude intenzivna. Ključni sastojak je eterično ulje, koje sadrži 75 odsto aromatičnog eugenola. On olakšava varenje i pomaže kod dijareje, mučnine, nadimanja, stomačnih grčeva. Piment je izuzetno bogat antioksidansima, a dokazano je i da deluje protiv gljivičnih infekcija. Dijabetičarima se savetuje da ga koriste umesto bibera. Tanini iz pimenta olakšavaju bolove u mišićima uzrokovane artritisom, pa se koristi za kupke i obloge.