Svet

October 23, 2022 10:00

By

Boki 13 žestoko nastradao: Tragedija kakva se ne pamti

Napadnut Boki 13, zadobio teške povrede 

Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, koji je pretučen pre dva dana u zatvoru gde izdržava višegodišnju kaznu, pušten je iz bolnice, potvrdila je policija.Iako se najpre pojavila informacija da su ga pretukla trojica muškaraca, prema rečima izvora iz makednoskog lista napad su navodno izvršila dvojica osuđenika, a pored Bokija napadnuta je još jedna osoba.

Pročitajte: Luksuzan dom zamenile rešetke – Ovako izgleda vila Bokija 13 koju je stekao proneverom novca (FOTO)

Napadnut Boki 13

Foto: Instagram

– Odmah su intervenisali pripadnici zatvorske policije koji obezbeđuju šetalište i osuđeni su razdvojeni. Dvojica napadnutih osuđenih odmah su odvezeni u zatvorsku ambulantu radi pružanja pomoći, a pozvana je ekipa Hitne medicinske pomoći koja im je preporučila pregled u Kliničkom centru Skoplje, nakon čega su odvezeni. U večernjim satima, osuđena lica su dala pismenu izjavu o onome što se dogodilo. Protiv osuđenih osoba koja su izvršila fizički napad, u toku je spremanje dokumentacije za sprovođenje postupka disciplinske odgovornosti – kažu u Ministarstvu pravde.

Tom prilikom, Jovanovskog su šutirali u stomak, koji je ranije operisao, a dobio je i hematom na glavi, povrede šake, ručnog zgloba i nadlaktice. Nađene su vidljive spoljašnje povrede, otok i ogrebotine, piše Telegraf a prenosi Espreso.

Pročitajte: Porodica u kojoj su zagrljaji sastavni deo svakodnevnog rituala – Zavirite u skromni dom Goce Stojićević (FOTO)

Napadnut Boki 13

Foto: Instagram

Nakon svih pregleda, Jovanovski je pušten iz bolnice zbog lekarske procene da nema potrebe za hospitalizacijom.Službenici Uprave za izvršenje sankcija izvršiće vanredni nadzor KPZ “Idrizovo” kako bi se utvrdilo stvarno stanje nakon incidenta.

Vanredni nadzor najavilo je Ministarstvo pravde, pod čiji resor spada Uprava za izvršenje sankcija. Zbog napada na Bokija 13, posebno na društvenim mrežama, ovim povodom se oglasio i Helsinški odbor za ljudska prava u Severnoj Makedoniji, koji je osudio ovakvo ponašanje.

Pročitajte: Jovanović se potukao sa suprugom, u sve umešana i njena majka – Evo šta Čeda i Jelena kažu o incidentu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boki 13 (@boki13official)

– Helsinški odbor za ljudska prava kontinuirano upozorava na nasilje među osuđenicima, koje se često dešava u kazneno-popravnim ustanovama, što je vrlo često zbog nedostatka zatvorskog osoblja, ali i nedovoljno obučenog zatvorskog osoblja. Takođe, napominjemo da su javne ličnosti sa velikim publicitetom koje služe zatvorsku kaznu uvek veća “meta” od ostalih osuđenih lica, odnosno pod ozbiljnom pretnjom da budu napadnute. Današnji fizički napad na osuđenog Bojana Jovanovskog govori o potrebi da nadležne institucije budu posebno oprezne kada su u pitanju javne ličnosti koje se suočavaju sa pretnjama po bezbednost, posebno s obzirom na to da se u javnosti u proteklom periodu širi govor mržnje. protiv ovog osuđenog lica. Zbog toga tražimo od Uprave za izvršenje sankcija i KPD Idrizovo da ozbiljno ispitaju da li je Jovanovski ranije imao verbalne prepirke sa drugim osuđenim licima, da li je iz bezbednosnih razloga tražio da bude premešten u druge smeštajne objekte, da li u ovom slučaju može biti umešanosti. pripadnika zatvorske policije, kao i nakon sprovedenog disciplinskog postupka, da shodno tome sankcioniše napadače – između ostalog piše u saopštenju.

Advokat Jovanovskog Saško Dukoski prethodno je u izjavi za “360 stepeni” krivicu za napad prebacio na direktora Uprave za izvršenje sankcija Marjana Spasovskog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boki 13 (@boki13official)

– Ovo je isključivo krivica direktora Uprave za izvršenje sankcija. Bez ikakvog razloga ga je prebacio iz jednog odeljenja u sasvim drugo odeljenje, gde su smešteni ljudi drugog kalibra, zatvorenici. Nekoliko puta do sada je bilo verbalnih pretnji, prijavili smo ih, nije bilo reakcije – rekao je Dukoski, piše Telegraf.

AUTOR: SVET

IZVOR: Espreso / Telegraf

FOTO: Instagram