svet

September 4, 2015 10:00

By

Napravili neverovatnu grešku: Razveli ženu od pokojnog supruga!

razvod
Biljana Vratonjić (60) u opštinskoj upravi u Lučanima pokušava da ispravi nemarnost činovnika, koji su je greškom razveli od mrtvog muža.

Biljanin suprug je nastradao 1993. godine, a ona je slučajno saznala da su je matičari u maju 2000. razveli i taj podatak upisali u njene matične knjige. Bila je šokirana kad je u napomeni na izvodu iz matične knjige rođenih videla upis rešenja o razvodu.

“Bio mi je potreban izvod iz matične knjige rođenih kako bih izvadila ličnu kartu i podnela dokumentaciju za sticanje prava za muževljevu penziju. Međutim, bila sam šokirana kad sam videla da u napomeni piše da sam se razvela u maju 2000. godine. Nisam mogla da verujem svojim očima, muž Petar mi je poginuo još 1993, na Aranđelovdan, a u izvodu stoji da smo se razveli sedam godina nakon njegove smrti”, rekla je Biljana Vratonjić za “Kurir” i dodala da se matičnoj službi u Lučanima u poslednjih godinu dana više puta obraćala kako bi greška bila ispravljena, jer zbog toga ne može da ostvari prava na zakonsku penziju svog supruga.

“Načelnica u opštini mi je rekla da ona ne zna kako to da ispravi, a ja već 12 meseci ne mogu da pošaljem dokumentaciju u Dubrovnik, gde mi je suprug jedno vreme bio zaposlen. Isti problem s dokumentacijom imam i s Fondom PIO jer je muž, kad je nastradao, bio radnik Fabrike hartije u Čačku. Ne znam više šta da radim, koga da zovem, da molim ili da tužim. Svaki put na šalteru opštinske uprave dobijem isti odgovor – da će grešku ispraviti, ali oni iz nekog razloga to ne čine”, razočarana je udovica.

U matičnoj službi opštine Lučani kažu da je greška načinjena pre 15 godina i da treba vremena da se ona otkloni.

“Verujemo da je 2000. godine matičar greškom upisao podatke o drugim licima sa istim prezimenom koji su se venčali iste godine kad i Biljana i Petar. Činimo sve što je u našoj moći da se ovaj nesporazum što pre reši.

IZVOR: Kurir.rs

FOTO: guliver/thinkstock