Healthy nutrition
svet

novembar 14, 2015 09:05

By

Narodna medicina: Šta sve leči jabuka + recepti

Healthy nutrition

jabuka kao lek

Lekovita dejstva jabuke poznata su vekovima. Sveža jabuka dobar je antioksidans i preventivno deluje protiv virusa i bakterija. Konzumiranjem ovog voća moguće je pomoći u lečenju raznih tegoba i bolesti.

Sočna i ukusna jabuka leči skoro sve – od problema sa zubima do dijabetesa. Dve porcije ovog voća nedeljno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, i to za čak 25 posto – pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje je obuhvatilo 187.382 ispitanika u Velikoj Britaniji.

Mršavljenje
Jabuka ima nisku energetsku vrednost, zbog čega je idealna namirnica za užinu osobama koje žele da smršaju. Jedna jabuka sadrži od 65 do 70 kalorija, a prepuno je vode i vlakana zbog čega vas duže čini sitim. Jabuka neposredno pre vežbanja daje telu potrebnu energiju, dok su tri jabuke dnevno korisne za ubrzani gubitak telesne težine. Bogata je vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama kao što su: biljna vlakna, belančevine, vitamini (A, B, C), gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, pektin…

Reguliše nivo šećera u krvi i stomačne tegobe
Ukoliko se dnevno u organizam unesu dve ili tri jabuke, može se sniziti nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak, te i povoljno uticati na stabilnost nivoa šećera u krvi, jer reguliše stvaranje insulina. Konzumiranje jabuka posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa stomačnim tegobama jer sadrži pektin, sastojak koji je veoma koristan za očvršćivanje stolice i pomaže u lečenju dijareje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Smirenje i bolje raspoloženje
Jabuka sadrži i serotonin, poznatiji kao hormon sreće, te je u popravljanju raspoloženja uspešnija od čokolade. Isto tako, ona ublažava razdražljivost i nervozu, pa se može koristiti kao sredstvo za smirenje.

Belji i zdraviji zubi
Jabuka se često smatra prirodnom četkicom za zube jer pomaže da se očiste naslage hrane između zuba. Njihova abrazivna tekstura stimuliše desni i uklanja naslage, dok blago kiseli ukus podstiče lučenje pljuvačke koja spira plak. Laganim grickanjem i žvakanjem jabuke, jačate zubno meso, a jednom jabukom možete očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje uzrokuju karijes.

Šta još leče jabuke, kao i recepte za razne zdravstvene probleme pogledajte na portalu „Lepota i zdravlje“.


AUTOR: Lepotaizdravlje.rs

FOTO: guliver/tihinkstock