Nega kose svet portal svet
Svet

May 13, 2024 15:31

By

Saveti za negu svih tipova kose: Frizeri vam neće otkriti ove genijalne trikove

Nega kose biće vam mnogo lakša uz ove trikove

Nega kose nešto je čemu žene posvećuju dosta vremena, a saveti za negu kose su brojni, a ono što vam neće reći frizeri otkrivamo vam mi.

Nega kose svet portal svet

Pexels

Suva kosa

Ozbiljno se pozabavite njome. Potrebno je da je jednom nedeljno uvijate u plastičnu kapu (onu za tuširanje) i preko nje stavite vreo peškir. Držite je tako 10-ak minuta. Vlasi će se otvoriti jer su potaparene i kasnije će bolje upiti pakovanje ili maksu koju budete nanosili. Kada nanesete masku,na kosu ponovo stavite kapu i preko vreo peskir.

Pročitajte Ovo je najpopularnija frizura ovog leta – Za njeno stilizovanje dovoljno vam je samo 5 minuta 

Tanka kosa

Ako vam je kosa tanka i svilenkasta, najbolje je da izbegavate preteranu upotrebu pakovanja. Dovoljno je samo korišćenje kvalitetnog šampona za hidrataciju i nanošenje balzama na koji ste već navikli.

Nega kose svet portal svet

Pexels

Gusta kosa

Iako će vam mnogi pozavideti na gustini kose i jačini dlake, savet za vas je da pakovanje stavljate dva puta nedeljno i držite ga tako minimum pola sata. Ovakav tip kose zadražava ulje u korenu, a krajevi obično ostaju suvi, pa je zato veoma važno da pakovanje nikako ne nanosite na koren.

Nega kose tokom zime i leta je posebno važna

Zimi i leti je veoma teško tretirati kosu na pravi način, zaštititi je i dlaku održati baršunastom i nežnom na dodir. Stručnjaci uglavnom savetuju da nam je u tom periodu potrebna krema za krajeve.

Nega kose svet portal svet

Guliver Getty Images

Ako pri ruci nemate neki od profesionalnih proizvoda namenjenih u ovu svrhu, možete slobodno upotrebiti kremu za ruke na bazi pantenola. Pantenol kremu za ruke utrljajte na krajeve i slobodno možete da izađete da prošetate na niskoj ili visokoj temperaturi.

Takođe, ukoliko je temperatura niska i boravite na planini, obavezno preko kose tavite kapu ili je pokrijte na bilo koji drugi način. Ovo naročito važi ako ste izloženi nevremenu, snegu ili vetru. Isto tako leti je možete zaštiti šeširima, ili kapama za kupanje u slanoj ili hlorisanoj vodi.

Pročitajte Sa ovom frizurom nema greške – Emina Jahović dokazala da i mala promena može učiniti da izgledate mlađe i atraktivnije

Preterana upotreba pegle,figara i fena neposredno pred izlazak na hladno dodatno šteti vašoj kosi. Dlaka lakše puca prilikom naglih promena temperature,tako da nije preporučljivo odmah posle feniranja izaći na hladan vazduh.

Nega kose svet portal svet

Pexels

Potrudite se da redovno odlazite na šišanje, pa će kosa na taj način postati zdravija i otpornija na lomljenje.

Isto tako, spavanje na pamučnoj jastučnici jedan je od razloga čestog opadanja i pucanja vlasi. Zamenite je svilenom jastučnicom, koja če sačuvati vašu kosu.

Nega kose iznutra je jako važna

Poslednji, ali ne i manje važan segment u tretiranju kose jeste ishrana. Kosi su, naime, potrebni proteini da bi ostala jaka, a oni mogu da poprave slabe tačke u građi dlake i da ih odbrane od lomljenja.

Nega kose svet portal svet

Pexels

Zapamtite da nega počinje iznutra i da će se pravilna i zdravo izbalansirana ishrana svakako odraziti i na vašu kosu. Svakako bilo bi poželjno i da posetite frizera. koji će najbolje znati šta je potrebno vašoj kosi U salonima su nam dostupni mnogi tretmani za oporavak i revitalizaciju kose koji će pomoći da se sama struktura dlake sasvim oporavi.

AUTOR: SVET

IZVOR: LEPOTA I ZDRAVLJE

FOTO: GETTY IMAGES, PEXELS