svet

November 3, 2013 16:50

By

Novac čini čuda: I Subotićev sestrić platio jemstvo za odbranu sa slobode

evri

Sestrić Stanka Subotića Caneta, Nikola Milošević, koji je kao i Subotić bio u višegodišnjem bekstvu, sutra će se pojaviti na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu pošto je prihvaćeno njegovo jemstvo i povučena poternica koja je za njim bila raspisana.

Subotićev advokat Radoslav Tadić rekao je Tanjugu da je Specijalni sud prihvatio Miloševićevo jemstvo od 350.000 evra i ukinuo mu pritvor i poternicu koja je za njim bila raspisana. Prema rečima advokata, Milošević bi sutra u nastavku suđenja trebalo da iznese svoju odbranu prvi put. Njemu se do sada sudilo u odsustvu jer je bio u bekstvu.

Subotiću, Miloševiću i njihovim saradnicima sudi se za krijumčarenje cigareta devedesetih godina u Srbiji. Suđenje će biti održano u Palati pravde u Savskoj ulici.

Subotić je sredinom septembra prvi put izneo svoju odbranu pred sudom i negirao optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

Subotiću se do septembra ove godine sudilo u odsustvu jer je do jula ove godine bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica a pritvor zamenjen jemstvom. Sedam godina je bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. On je 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Subotiću je inače 17. juna počelo ponovljeno suđenje, a posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog švecra cigareta tokom devedesetih godina.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se racunaju od 1. novembra 1996. godine. Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara. To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je i pored višegodišnje poternice na snazi slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo da koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Izvor: Tanjug