Običaji za Badnji dan i Božić Svet novine, Svet portal
Svet

January 6, 2024 15:30

By

Ako želite sreću cele godine, ovih pet stvari ne smete da radite na Badnji dan i Božić

Običaji za Badnje veče i Božić od davnina se poštuju u našem narodu, a ova pravila svako mora da zna

Božiću, danu rođenja Isusa Hrista koji pravoslavci slave 7. januara, prethodi Badnji dan, a po starim verovanjima ono što radite u te dane pratiće vas cele godine. Ove savete naši preci su strogo poštovali, a nije na odmet da ih i vi znate i primenite.

Božićem se završava četrdesetodnevni post ali svi, uključujućći i one koji su zbog zdravstvenih ili drugih razloga od svog sveštenika dobili razrešenje od ovog pravila, na Badnji dan treba da se uzdrže od mrsne hrane. Po pravilu, porodica Božić dočekuje na ponoćnoj liturgiji, a prvi mrsni obrok se uzima po povratku iz crkve.

Običaji za Badnji dan i BožićSvet portal, Svet novine

Pexels-emre-can-acer-2079661

Običaji za Badnje veče i Božić

1. Na Badnji dan po starom običaju zabranjeno je bilo šta iznositi iz kuće ili pozajmljivati drugima jer na taj način sreća namenjena porodici izlazi iz kuće. Tog dana ništa iz domaćinstva ne treba da bude van doma. Izuzetak je sekira koju isključivo muški članovi porodice uzimaju da bi odsekli badnjak koji su odabrali.

2. Ova dva dana se ne rade nikakvi teški poslovi, što je uostalom pravilo za svaki praznik obeležen crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru. Svađe u kući su zabranjene jer po verovanju, ako se desi rasprava loša sreća i čarke, pratiće ukućane tokom cele godine.

Ovi običaji za Badnje veče i Božić donose sreću

3. Na Badnji dan i Božić se druži razgovara  sa porodicom o lepim stvarima. Veoma je važno da od stola niko ne ustaje dok ostali ukućani ne završe sa obedom, a onda svi ustaju u isti mah.  Za stolom moraju da budu okupljeni svi članovi porodice kako bi cele godine bili složni i na broju. Svečani ručak počinje molitvom i lomljenjem česnice.

Običaji za Badnje veče i Božić su tradicionalni, a božićna trpeza treba da bude veoma bogata, nekada je pečeno prase bilo obavezno, a izbegavalo se meso živine. Ona nogama kopa zemlju i baca je iza sebe, pa se verovalo da bi tako čovek sreću koju mu je namenjena ova godina bacio.

Pročitajte: Kako se pravi božićna česnica: Jednostavni recepti za slanu, slatku i česnicu bez kvasca

4. Orasi se jedu samo na Badnje veče, dok se ostalih dana božićnih praznika ne diraju inače će u suprotnom osoba patiti od kožnih bolesti i čireva.

5. Pepeo od sagorelog badnjaka se ne baca već  čuva i koristi tokom godine pomešan sa vodom kada boli glava ili ukućani imaju neke druge probleme.

AUTOR: SVET

IZVOR: Svet

FOTO: Pexels, Pixabay