svet

December 30, 2014 12:00

By

Omiljene destinacije: U ove zemlje se najviše putovalo u 2014.

ID-100255248

Ove godine svetom je putovalo 978 miliona turista, ili 45 miliona više nego u istom razdoblju prošle godine, a najposećenije destinacije nisu bile iste kao prethodnih godina.

Ove godine na globalnom nivou očekuje se više od 1,1 milijarde turista koji putuju preko granica, što će predstavljati novi rekord. Takva očekivanja potvrđuju podaci Svetske turističke organizacije, UNWTO, koji pokazuju da je za 10 meseci ove godine svetom putovalo 978 miliona turista, ili 45 miliona više nego u istom razdoblju prošle godine. To je ujedno i porast broja stranih turista u svetu od 4,7 odsto, u odnosu na 10 meseci prošle godine, a zadržavanje takve stope rasta očekuje se do kraja 2014, čime bi broj stranih turista u svetu premašio 1,1 milijardu, objavljeno je na sajtu UNWTO.

Svetska turistička organizacija takođe prognozira da će se rast u turizmu na globalnom nivou nastaviti i 2015, i to bar 3,0 odsto u odnosu na tekuću godinu.

Očekuje se da će Evropa do kraja ove godine biti turistički najposećenija destinacija, sa skoro 50 odsto udela u ukupnom broju stranih turista, iako je u prvih 10 meseci ove godine zabeležila nešto manju stopu rasta međunarodnih turističkih dolazaka (+4,0 odsto) u odnosu na neke druge regione, pre svega Ameriku. Pri tom su na Starom kontinentu najveći rast dolazaka stranih turista, od 7,0 odsto, zabeležile severna Evropa i južni Mediteran, i to najviše zbog snažnih, pa i dvocifrenih porasta u Grčkoj, Portugaliji, Španiji i Malti.

Nešto manje, 2,0 odsto, porastao je broj stranih turista u zapadnoj Evropi, dok je u srednjoj i istočnoj Evropi stagnirao, što je u suprotnosti s rezultatima iz ovih regiona za poslednje tri godine, tokom kojih su dolasci stranih turista rasli prosečno 8,0 odsto godišnje.

Region koji je imao najveći porast dolazaka stranih turista je Amerika, Severna i Južna, sa stopom rasta od 8,0 odsto, što je prema UNWTO ujedno i najbolji rezultat tog regiona za poslednjih 10 godina, odnosno od 2004.

U istom periodu (januar-oktobar 2014), broj stranih turista u Aziji i Pacifiku porastao je 5,0 odsto na godišnjem nivou, a glavne destinacije, poput Japana i Republike Koreje, registrovale su dvocifreni rast.

U Okeaniji stranih turista u 10 meseci bilo je 6,0 odsto više, zahvaljujući uglavnom povećanju dolazaka u Australiju i Novi Zeland, dok je u jugoistočnoj Aziji rast od 2,0 odsto usporen u poređenju sa 2012. i 2013, što u UNWTO objašnjavaju smanjenjem poseta Tajlandu.

Bliski Istok beleži rast u broju stranih turista od 4,0 odsto, Afrika od 3,0 odsto, u odnosu na 10 meseci prošle godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Freedigitalphotos.net