
Opasne vrućine: Kada vam „mozak prokuva“, pomoćiće vam dinja, krastavac i oblozi!
Povišena temperatura (i do 41 stepen Celzijusa), crvena i suva koža, ubrzan puls i plitko disanje, glavni su simptomi sunčanice. Mnogi od nas, posebno biciklisti, ovih dana susreli su se s ovim stanjem. Osoba se žali na glavobolju, nemir i smušenost, celo telo zaboli, posebno mišići, a neretko ćete osetiti kako vam raste temperatura.
U težim slučajevima osetićete i nesvesticu, a za oporavak će vam trebati i nekoliko dana.
„Ako se ovi alarmantni znakovi ignorišu, daljnjim izlaganjem suncu sledi malaksalost, zujanje u ušima, nesvestica, a na kraju i koma i smrt“, kaže nutricionistkinja Sandra Krstev Barać.
Sunčanica je nepovoljno stanje organizma koji ne uspeva da se ohladi. Kada su vaša glava i vrat izloženi jakim toplotnim sunčevim talasima, dolazi do pregrevanja, za razliku od opekotina prouzrokovanih UV sunčevim zracima. Vaš organizam šalje više krvi pod kožu i u mozak jer pokušava da se bori sa preteranom temperaturom iz okoline. Tada dolazi do promene u krvnom pritisku jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima dolazi do bubrenja mozga zbog previše krvi koja pokušava da ga ohladi.
Kod sunčanice je važno reagovati brzo i delotvorno. U slučaju teže reakcije treba pozvati lekara. U međuvremenu osobu što pre premestite u hladnu prostoriju, oslobodite je suvišne odeće i prema mogućnosti uronite u hladnu, ali ne i ledenu vodu. Ako je osoba pri svesti ponudite joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tečnost koju imate pri ruci. Pritom birajte negazirano piće bogato vitaminima i mineralima.
„Neka uzima male gutljaje, u skladu s mogućnostima. Nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita je glavni cilj ako je osobu pogodila sunčanica. Zato su najbolji izotonični napici koji imaju istu osmotsku osobinu kao i krvna plazma, pa su idealni za brzu nadoknadu tečnosti“, ističe Barać.
Umesto izotoničnim napitkom možete sebi da pomognete tako da pojedete nešto slano, poput krekera i uz to popijete dovoljno vode. Namirnice koje se preporučuju posle sunčanice su one koje brzo i delotvorno nadoknađuju tečnost i elektrolite. Tu su najbolji sezonsko voće i povrće, pre svega lubenica, dinja i krastavci.
- Evo kako da sami napravite svoj izotonični napitak:
Pomešajte pola litra vode s pola litra nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka (pomorandža, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite. - Pomešajte 200 ml voćnog soka s 800 ml vode i gramom soli pa dobro ohladite.
- Pomešajte litar tople vode sa 50 do 70 grama šećera, 200 ml nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka i jednim gramom soli pa dobro ohladite.
- Pomešajte 35 do 40 grama bagremovog ili livadskog meda, sok od pola ili manjeg celog limuna, dodajte četvrtinu kašičice soli i 0,5 l vode. Dobro ohladite kada se med otopi.