

Oprez: U ovim zemljama se turisti najčešće otruju hranom
Leto je konačno tu, a s njim i dugo očekivana sezona odmora i putovanja. Ali da nam odmor ne bi preseo, treba proučiti rezultate najnovijeg istraživanja o kvalitetu hrane koja se širom sveta jede na ulici.
istraživanje je pokazalo da se turisti najčešće otruju hranom u Španiji, a slede Turska i Egipat. Anketu je među dve hiljade turista sprovela britanska firma Slater and Gordon, a za Španiju je čak 30 odsto ispitanika izjavilo da je imalo zdravstvenih problema zbog hrane pojedene tokom putovanja.
Posle ove tri zemlje slede Grčka, Francuska, SAD, Indija, Maroko i Tajland.
Lekari preporučuju da se na putovanjima uvek pažnja obrati na čistoću restorana i da se izbegavaju ulični specijaliteti, ma koliko sjajno izgledali i privlačno mirisali, jer jaki začini često prikrivaju ukus i miris pokvarenog mesa.
Leti su ipak najopasnije školjke i morski plodovi jer se lako kvare, kao i sladoledi i druge poslastice koje u sebi sadrže jaja, posebno ako nisu pravilno skladišteni u rashladnim uređajima.