

Otkrivamo 7 top trikova pomoću kojih ćete da uštedite na prazničnoj trpezi
Kako da uštedite na prazničnoj trpezi – ovo su trikovi
Ako razmišljate o tome kako da uštedite na prazničnoj trpezi, a da ona svakako bude raskošna, magazin
„Srećna žena”, čije je praznično izdanje uveliko na kioscima, nudi vam nekoliko efikasnih saveta i trikova koji će vam pomoći u tome!
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
1. Kupite sada i zamrznite!
Znate da pred svaki Badnji dan cena ribe skače u nebesa. Zašto? Pa zato što se tada najviše kupuje! Isto je i sa ostalim „prazničnim” namirnicama. Zato bi bilo dobro da već sada kupite ono što možete (po pristojnoj ceni, razume se) i da stavite u zamrzivač.
Savet plus! Nije samo hrana jeftinija pre praznika, već su i druge stvari mnogo pristupačnije. Na primer, praznični nadstolnjaci se tokom cele godine mogu naći za 200-300 dinara po komadu, dok su u decembru tri do četiri puta skuplji!
2. Napravite spisak
Da, znamo da ovo stalno ponavljamo, ali spisak za kupovinu je naročito važan kada je reč o prazničnoj trpezi! Naime, kad se novogodišnje đakonije pojave na policama supermarketa, mnogi se po automatizmu hvataju za njih iako im mnogo toga što je izloženo zapravo uopšte nije potrebno. Zato se, kad uđete u prodavnicu, slepo držite spiska!
Savet plus! Najvažnije je (ali i najteže) odoleti prazničnim slatkišima. Skupi su, a količinski ih često nema mnogo. Da, sjajno je pojesti ponekog čokoladnog Deda Mraza, ali mnogo je bolje kupiti jednog ili dva za dekoraciju, a jesti običnu čokoladu istog ukusa. Nepce neće primetiti razliku, ali novčanik i te kako hoće!
3. Mora li baš klasično?
Iako je taj običaj više zastupljen u nekim drugim zemljama, neki ljudi i u našim krajevima vole da za praznike jedu punjenu ćurku. Međutim, neretko se dešava da cena ćurećeg mesa baš zbog toga skače pred praznike. Zato budite dovitljivi i umesto ćurke kupite pile. Napunite ga sastojcima po želji i garantujemo da će svi ukućani biti oduševljeni!
Savet plus! Što je za Amerikance praznična ćurka, za Srbe je u većini slučajeva – sarma! Međutim, ako se uzme u obzir poskupljenje mesa, ne bi bilo loše da razmotrite da stavite nešto više pirinča, a malo manje mlevenog mesa. Proći ćete nešto jeftinije, a ukus će svakako biti odličan!
4. Ne preterujte sa predjelom
Svaka domaćica želi da njena praznična trpeza bude što raskošnija. Zato se pre glavnog jela obavezno služe i mezetluci, najčešće u vidu suhomesnatih proizvoda i sira. No, treba imati u vidu da ako je predjelo suviše „teško”, ljudi će pojesti manje glavnog jela. Ako pak želite da potrošite više novca na meze, onda bi glavno jelo trebalo da bude nešto laganije (i obrnuto).
Savet plus! Uvek obratite pažnju na akcijske ponude kad kupujete meze. U većim trgovinskim lancima je gotovo uvek bar jedna vrsta pršuta na akciji, kao i nekoliko vrsta sireva, naročito za korisnike aplikacija ili lojalti kartica.

GettyImages
5. Uvek poslužite salatu Rusku ne moramo da izdvajamo u poseban boksić – znamo da će je biti na trpezi! Ali možete napraviti još neku, najbolje kao predjelo. Na primer, ako dodate komade tune u salatu, dobićete jelo od kvalitetnih sastojaka, a proći ćete jeftinije nego da, recimo, spremate odreske tune.
Savet plus! Ne plašite se da eksperimentišete sa sastojcima. Čak se i čuvena ruska salata može napraviti malo drugačije. Na primer, umesto šunke možete ubaciti već pomenutu tunu ili inćune. Probajte, nećete se pokajati!
6. Vino ne mora biti skupo
Oni sa dubljim džepom vino kupuju u vinotekama i za to zadovoljstvo izdvajaju vrtoglave sume novca. Vi ne morate to da radite, naročito ako se uzme u obzir da ćete vino (ili šampanjac u novogodišnjoj noći) iskoristiti samo za zdravicu. Imajte na umu da ćete bocu kupiti samo da biste nazdravili, ne i da biste se opijali, a za zdravicu i nekoliko gutljaja može da posluži i jeftinije vino koje možete naći u bilo kom supermarketu.
Savet plus! Imajte na umu da crvena vina ne bi trebalo hladiti pre posluživanja, dok se bela piju nešto hladnija (ali ne suviše). S druge strane, šampanjac je najbolje piti hladan.
7. Podelite troškove
Praznični porodični ručak nije nimalo jeftin, naročito ako je porodica mnogobrojna. Zato se nemojte libiti da predložite članovima porodice (svekrvi, zaovi, jetrvi, ali i pripadnicima jačeg pola) da podelite troškove. Na kraju krajeva, za Novu godinu ćete se možda okupiti u vašem domu, za Božić ćete biti kod svekrve, za Uskrs kod zaove… Svaki put podelite troškove.
Savet plus! Naravno, nije baš prijatno tražiti novac od onih koji bi trebalo da budu vaši gosti. Postoji i bezbolnija varijanta – dogovorite se da svako spremi ponešto. Na primer, vi pripremite glavno jelo, vaša sestra može da spremi rusku salatu, neka dever donese vino…
Još više od 250 saveta i trikova o zdravlju, lepoti, modi, kulinarstvu i drugim temama pronađite u
magazinu „Srećna žena” – ulepšajte svoj život i budite srećniji za samo 80 dinara!
Foto: Chris Ryan, evgenyb/Getty Images; Srećna žena promo