svet

November 9, 2013 19:04

By

Otvorena izložba Njegoševih knjiga: “Vladika i pesnik – vladar i mislilac”

sipa_00641628_000012

Povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, jednog od najvećih srpskih pesnika svih vremena, u Galeriji holu RTS-a otvorena je izložba prvih i retkih izdanja njegovih knjiga – “Vladika i pesnik – vladar i mislilac.

Sama izložba je podeljena u nekoliko celina, odnosno vitrina, a posetilac odmah na samom početku nailazi na epohalnu, prvu knjigu “Gorskog vijenca” ikada odštampanu. Zna se da u svetu postoje dve knjige objavljene u Beču 1987. godine, jedna od njih je sada izložena, a dodatni ekskluzivitet daje podatak da je naknadno otkriveno kako je upravo ona bila u vlasništvu pesnika Milana Rakića.

– To je sasvim slučajno otkriveno jer je prva strana bila zaštićena nekim papirom, a pošto se ovakve knjige povremeno čiste i ojačavaju da bi mogle duže da opstanu, kada su restauratori preduzeli taj proces, skinuli su papir i otkrili da stoji posveta u kojoj piše da je knjiga pripadala Milanu Rakiću – kaže Petar Đinović, autor postavke.

Pored se nalaze i sva izdanja “Gorskog vijenca” između dva svetska rata, a u sledećoj vitrini su odabrana sabrana dela, kao i prva objavljena “Luča mikrokozma” iz 1845. Kako dalje koračate kroz izložbu, naići ćete u sledećoj vitrini na prva izdanja knjige “Lažni car Šćepan Mali”, što je takođe retkost jer postoji samo nekoliko primeraka u svetu. Pretposlednja celina u nizu je posvećena “Slobodijadi” dok u poslednjoj posetioci mogu da vide dve litografije sa likom Njegoša iz 1850. godine, čiji je autor Anastas Jovanović, kao i moskovsko izdanje “Psaltira” iz 1828. godine, koje je Njegoš dobio od ruskog cara prilikom posete Rusiji.

Izložbu prate i panoi sa odlomcima iz Njegoševih dela.

– Iz svih njegovih dela sam odabrao neke tekstove za koje sam smatrao da su prikladni da bi danas ljudi mogli da ih razumeju, jer je to tada pisano malo drugačijim jezikom od onog koji koristimo danas. Takođe, sama suština je da ti tekstovi govore o istim stvarima koje se i dan-danas dešavaju. Ispisani su plavom bojom, a to je u stvari lapis, mineral koji sam dobio u prahu i koji sam iskoristio da ispišem upravo ove tekstove – zaključuje Đinović. Autor izložbe je Srđan Stojančev, postavka je otvorena do 15. novembra.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija: Sipa