
Ovih pet saveta vegetarijanaca pomažu i ljubiteljima mesa
Ljubitelji mesa verovatno se užasavaju pri pomisli na ishranu u kojoj nema njihove omiljene namirnice. Međutim, postoji nekoliko vegetarijanskih prehrambenih navika koje bi trebalo da usvojite zbog zdravlja, a da se pritom ne odreknete mesa.
1. Dajte povrću glavnu ulogu
Ljudi povrće uglavnom tretiraju kao prilog, pa kada ih pitate šta su ručali prvo će vam reći koju su vrstu mesa jeli. Učite od vegetarijanaca i stavite povrće na prvo mesto, pa oko njega planirajte ostatak obroka.
Neka glavna zvezda na vašem tanjiru postane testenina s brokolijem i karfiolom ili povrće zapečeno u bešamel sosu. Unošenje samo jedne porcije povrća dnevno više od uobičajene smanjuje rizik od raznih bolesti, a povećaće vam energiju i imaće sjajan učinak na vaše kompletno zdravlje.
2. Umesto životinjskih masti birajte biljne masti i ulja
Ako želite da uštedite energiju, izgubite nekoliko centimetara u struku i poboljšajte zdravlje, koristite maslinovo ulje. Za pečenje ili brzo prženje dobro je i susamovo ulje, a visoke temperature u kuvanju sjajno podnosi i ulje od kikirikija. A salate začinite bundevinim uljem.
3. Jedite pasulj i grašak zbog proteina
Vegetarijancima su mahunarke jedan od najvažnijih izvora proteina. Jedna porcija pasulja, graška, sočiva i leblebija dnevno pobrinuće se za optimalni unos proteina. Uživajte u krem supi od graška, tortiljama punjenim pasuljem, namazu od leblebija ili varivu od sočiva.
4. Nadopunite ishranu zdravim grickalicama
Teško je odoleti čipsu i drugim grickalicama, paa ko već morate da grickate, možete u prehranu da uvedete zdrave grickalice: šargarepu i stabljiku celera s gvakamola sosom, zobene krekere s namazom od leblebije, susama ili kikirikija, salatu od svežeg voća sa koštunjavim plodovima, šejk s bananom i kokosovim mlekom…
5. Ubacite povrće u deserte
Možda vam je ova ideja strana, ali nemojte da se bojite eksperimentisanja jer mnoge vrste povrća imaju prirodno slatkast ukus. Osim hranjivih materija korisnih za zdravlje, povrće će vašim desertima dati sočnost. Torta od šargarepe, pita od bundeve, keks sa izrendanom tikvicom ili čokoladni kolač sa leblebijama samo su neke od ukusnih poslastica s povrćem koje morate da isprobate.