
Palm Royal Soma Bay: Zavodljivi luksuz Orijenta
Dok su točkovi airbusa kompanije „Air Cairo“ rulali po pisti aerodroma u Hurgadi, razmišljao sam o svom prošlom putovanju u Egipat u aprilu 2010. Bilo je to godinu dana uoči „Arapskog proleća“ i ništa nije nagoveštavalo da će uskoro ceo region postati trusno područje. Međutim, čak i u vreme najvećih nemira u Kairu i Aleksandriji, putnici iz Srbije su bili među retkima koji su se opušteno odmarali na plažama Hurgade i Šarma. Danas, tek nešto povećano prisustvo vojske oko aerodroma svedoči da je ovom bliskoistočnom zemljom protutnjalo „Arapsko proleće“.
Kroz nepreglednu pustinu stižemo na odredište, hotel „Palm Royal Soma Bay“. Već na samom ulasku u lobi jasno nam je da ćemo imati posla sa ozbiljnom „institucijom“. Hotel pripada porodici Kiriazi, jednoj od najbogatijih u Egiptu čiji je osnivač došao kao mladić iz Grčke preko Palestine u Egipat i ostvario „egipatski san“. Njegov portret danas visi u lobiju hotela a stari g. Kiriazi se često može sresti ovde. Danas je Kiriazi Grupa vlasnik velikog broja hotela i fabrika u Egiptu. Luksuzna vila porodice Kiriazi nalazi se u sklopu hotelskog kompleksa što dodatno podiže ekskluzivitet čitavog rizorta.
Vratimo se u lobi „Palm Royal“-a koji odiše istočnjačkim luksuzom: orijentalni motivi, drveni ukrasi, „zaverenički“ kafe u centralnom delu, nekoliko živih palmi koje rastu u srcu hotela.
Sobe su velike, gledaju na more ili bazene, restorani prostrani i ukusno dekorisani. Za gurmane koji žele da uživaju u specijalitetima nacionalnih kuhinja, tu su italijanski, azijski, grčki i libanski restoran. Mi smo u toku našeg četvorodnevnog boravka isprobali sva četiri što mogu da preporučima svima koji se odluče za odmor u ovom sjajnom hotelu. Prvo veče uživali smo u sjajnom sušiju i indijskim specijalitetima u azijskom restoranu smeštenom na samoj plaži. Sutradan smo se odlučili za Italiju – restoran je u sklopu hotela, odmah pored lobija, ukusno uređena u stilu toskanske vile – sa izvandrednim menijem koji reprezentuje sve delove „čizme“. Treći dan bio je posvećen grčkim specijalitetima, restoran je pored bazena, dok se sladite ukusnim jelima iz postojbine vlasnika hotela uživaćete i u muzici sa juga Balkanskog poluostrva. Poslednjeg dana, pred sam odlazak iz hotela (imali smo noćni let u 2,00 ujutro) – ostao je rezervisan za libansku kuhinju. U ovom restoranu pojeo sam najukusnije spremljenu pohovanu ribu u svom životu. Valja još naglasiti da su rezervacije u svim restoranima nacionalne kuhinje – besplatne a gratis su i sva jela i pića (izuzev stranih vina).
Plaža je posebna priča: kristalno čista morska voda, sitan pesak, suncobrani od trske, mreže razapete između palmi…sve što je potrebno za savršen odmor. Odmah do plaže je deo posvećen ljubiteljima kajt-surfinga i vind-surfinga. Hurgada i inače važi za jednu od najomiljenijih destinacija za kajt-surfing a hotel „Palm Royal“ za putnike iz ovih krajeva ima i dodatnu predsnost – jedan istruktor je Srbin a drugi Crnogorac pa ćete mnogo lakše naučiti da jezdite na talasima dok vas vuče „zmaj“ gonjen vetrom nekoliko metara iznad površine vode.
Za one koji žele da ostanu u formi i tokom odmora, „Palm Royal“ je savršen hotel sa odlično opremljenom teretanom, spa centrom ali i prostorom za vežbanje, joge na primer, pod vedrim nebom, na savršeno pokošenoj travi između bazenskog kompleksa i plaže. Treba pomenuti i brojne ekskurzije koje su u ponudi – od ronjenja, pecanja, posete egzotičnim ostrvima u Crvenom moru, Luksoru pa i Kairu.
Dok odlazimo iz hotela u pustinjsku noć, razmišljam o Egiptu koji je danas verovatno najbolji „value for money“ dostupan putnicima iz naših krajeva. Po cenama znatno nižim od onih u Turskoj i Grčkoj, Hurgada je na tri ipo sata leta od Beograda a hoteli poput „Palm Royal“-a obezbeđuju luksuzan i udoban odmor tokom kojeg vam zaista nije potreban novčanik osim za suvenire ili izlete. Ekskluzivno pravo prodaje aranžmana za „Palm Royal Soma Bay“ ima www.jolly.rs
Autor: Life Content