Dejan Dragojević slavi Ramazan
svet

април 27, 2015 10:47

By

Paneang kari

kari2

Potrebno je:

200 g svinjskog filea isečenog na tanke trake, 1dl pavlake za kuvanje od kokosa ili (neutralne pavlake), ½ l kokosovog mleka, 2 kašike pečenog krupno mlevenog kikirikija, 2 kašike crvene kari paste (videti recept ispod), 3 lista kafir lajma, 2 kašičice smeđeg šećera, 1 kašičica sosa od ribe.

Priprema:

1. Najpre isecite svinjski file na tanke trake i ostavite ga sa strane.

2. Zatim u šerpu sipajte pavlaku i na umerenoj vatri, uz stalno mešanje, čekajte da provri.

3. Potom dodajte prethodno napravljenu kari pastu i, uz stalno mešanje, sačekajte da uvri.

4. Nakon toga, dodajte svinjski file i kuvajte nekoliko minuta, pa ulijte i kokosovo mleko.

5. Sipajte sos od ribe, šećer, kikiriki i, uz stalno mešanje, dinstajte dok se sos ne zgusne.

6. Pre nego što sklonite s vatre, dodajte i list kafir lajma.

7. Jelo poslužite s kuvanim pirinčem.

Crvena kari pasta

Potrebno je:

10-15 crvenih ljutih papričica, 1 kašika sitno seckanog đumbira (svežeg), 1 kašika limunove trave sitno sečene (ili kašičica limunovog soka), ½ kašičice rendane kore lajma, 1 kašičica semena korijandera, 1 kašika sitno seckanog luka, 1 kašika sitno seckanog belog luka (5 čenova), 10 listova bosiljka, ½ kašičice soli.

Priprema:

1. Sve sastojke staviti u avan i mleti dok se ne dobije kompaktna pasta.

Ostale egzotične i slasne recepte pogledajte na portalu Lepota i zdravlje.


IZVOR: Lepota i zdravlje

FOTO: Shutterstock