

Paneang kari
Potrebno je:
200 g svinjskog filea isečenog na tanke trake, 1dl pavlake za kuvanje od kokosa ili (neutralne pavlake), ½ l kokosovog mleka, 2 kašike pečenog krupno mlevenog kikirikija, 2 kašike crvene kari paste (videti recept ispod), 3 lista kafir lajma, 2 kašičice smeđeg šećera, 1 kašičica sosa od ribe.
Priprema:
1. Najpre isecite svinjski file na tanke trake i ostavite ga sa strane.
2. Zatim u šerpu sipajte pavlaku i na umerenoj vatri, uz stalno mešanje, čekajte da provri.
3. Potom dodajte prethodno napravljenu kari pastu i, uz stalno mešanje, sačekajte da uvri.
4. Nakon toga, dodajte svinjski file i kuvajte nekoliko minuta, pa ulijte i kokosovo mleko.
5. Sipajte sos od ribe, šećer, kikiriki i, uz stalno mešanje, dinstajte dok se sos ne zgusne.
6. Pre nego što sklonite s vatre, dodajte i list kafir lajma.
7. Jelo poslužite s kuvanim pirinčem.
Crvena kari pasta
Potrebno je:
10-15 crvenih ljutih papričica, 1 kašika sitno seckanog đumbira (svežeg), 1 kašika limunove trave sitno sečene (ili kašičica limunovog soka), ½ kašičice rendane kore lajma, 1 kašičica semena korijandera, 1 kašika sitno seckanog luka, 1 kašika sitno seckanog belog luka (5 čenova), 10 listova bosiljka, ½ kašičice soli.
Priprema:
1. Sve sastojke staviti u avan i mleti dok se ne dobije kompaktna pasta.
Ostale egzotične i slasne recepte pogledajte na portalu Lepota i zdravlje.