paprike punjene pasuljem svet novine svet portal
Svet

December 11, 2024 13:00

By

Savršene, preukusne, sočne: Moravske Gigine posne paprike punjene belim pasuljem za Svetog Nikolu

Paprike punjene pasuljem idealne za vreme posta

Serija Bolji Život u našim životima ostavila je traga. Nedelja uveče, deca se spremaju za spavanje a sutra škola. I svi pamtimo te trenutke. Ali pamtimo i omiljene likove kojih se sećamo i dan-danas. Recimo, najomiljeniji lik pored Bobe svakako je bio Giga Moravac, legendarni Marko Nikolić, koji je ovom ulogom ostavio neizbrisiv trag u srcima svih nas i koji nas svakim novim pomenom na njegovo ime vraća u detinjstvo. A recepti? Jelo Gige Moravca, paprike punjene pasuljem svi su dobro zapamtili, a vi?

Paprike punjene pasuljem savršen recept za slavu 

Posne paprike punjene pasuljem idealno su posno jelo za slavu, gosti će biti oduševljeni, a kombinacija boja je predivna.

Paprike Gige Moravca jedino je Emilija umela da napravi ali smo do sastojaka i pripreme došli preko jednog bloga koji se zove Kuhinjske priče. Pa, evo u nastavku da vidite kako biste mogli da spremite paprike punjene pasuljem a i da vas kratkim insertom iz serije podsetimo koliko je Giga voleo ovo jelo.

 

Sastojci: 

250 gr belog pasulja
10 sitnijih paprika
1 ljubičasti luk
beli luk
aleva paprika, so, biber
ljuta papričica (sveža, crvena)
maslinovo ulje
kašika sosa od paradajza

Paprike punjene pasuljem svet novine svet portal

Guliver Getty Images

Priprema: 

Naveče potopiti pasulj u vodi. Ujutru ga procediti, nasuti drugu vodu, te prokuvati par minuta. Procediti ponovo i kuvati sa malo soli dok pasulj ne bude mekan, ali da uvek bude u njemu dovoljno vode. Paprike očistiti, oprati i malo posoliti iznutra. Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckan beli luk, pa dodati ljubičasti, iseckan na kockice. Dodati so, biber, alevu papriku i ljutu papričicu. Na sve to dodati pasulj, prodinstati zajedno, dodavajući malo vode u kojoj se pasulj kuvao. Smesom napuniti paprike. Okolo paprika takođe poređati pasulj, te sasvim malo preliti sa još preostale vode. Posuti sa malo aleve paprike i dodati sos od paradajza. Peći otprilike jedan sat. Pečeno posuti peršunovim listom.

Prijatno! 🙂

AUTOR: Svet

FOTO: Guliver Getty Images