Odnos Lepe Brene i Filipa Živojinovića svet portal
svet

March 9, 2015 12:20

By

Pekar, lekar, apotekar: Starica radi kao vulkanizer

vulkanizer

Turkinja Vesile Akin koja ima 71 godinu, iz mesta Sandikli nedaleko od turskog grada Afjonkarahisara, pola svog života provela je radeći u vulkanizerskoj radnji i dan danas još uvek radi!

Pre 35 godina Vesile je počela raditi kao vulkanizer, dok danas svojim neverovatnim trudom i željom za radom i u poznim godinama ruši stereotipne podele posla na muško-ženske. Akin je u razgovoru sa novinarima izjavila kako je vulkanizersku radnju otvorio njen sin pre nego što je otišao u vojsku. Kada je otišao, kaže, ona se odlučila da radi u radnji kako bi posao opstao dok se sin ne vrati iz vojske.

U vulkanizerskoj radnji Vesile radi mnoge poslove, ali njena specijalnost je promena guma na automobilima. Akin se ranije bavila i tkanjem ćilima kako bi pomogla svojoj porodici.

Žene treba da budu doktori, sudije, tužioci… ja sam rekla, pa neka jedna radi i kao vulkanizer“, kroz smeh je rekla starica Vesile Akin.

Smatra kako i žene, koliko je u njihovoj moći, treba da rade i pomažu u izdržavanju porodice.
Žene, neka se obrazuju, neka rade. Kada radi dvoje u kući puno je lakše. Puno pozdravljam sve žene i moja poruka im je da se obrazuju i steknu neko zanimanje. Imamo i mi mozak, a ne samo muškarci“, poručila je Akin.

Njen sin Ali Akin kaže kako je ponosan na svoju majku.

Ona je ta koja otvara radnju ujutro, i u poslu koji radi ona nam je svima primer”, rekao je Ali.

IZVOR: zanimljivostidana

FOTO: printscreen