
Pet prirodnih boraca protiv bola u zglobovima
U zdravim zglobovima hrskavica štiti kosti od naglih udaraca i pravilno raspoređuje opterećenje pri kretanju. Genetika, ishrana, starenje i bolesti utiču na to koliko se brzo troši hrskavica, a što je istrošenija, krajevi kostiju ostaju ogoljeniji pa se trljaju jedno o drugo uzrokujući bolove.
Pravilnim i redovnim vežbanjem i zdravom ishranom, kosti, hrskavica i zglobovi itekako mogu da se zaštite i očuvaju.
1. Maslinovo ulje
Sadrži oleokantal koji blokira enzime odgovorne za upale i povećava nivo proteina u sinovijalnoj tečnosti koja štiti hrskavicu i služi za „podmazivanje“. Oko tri kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja deluje kao 200 miligrama Ibuprofena, pa se iz tih razloga preporučuje kod bolova u zglobovima i artritisa, (piše )
2. Kefir
Namirnice bogate vitaminom D, kao što su mlečni proizvodi, povećavaju gustinu kostiju i neophodni su onima koje muče bolovi u zglobovima. Jedan od njih je i kefir, a studije su potvrdile da su ljudi koji su ga redovno jeli ređe imali probleme sa zglobovima i upalama.
Vitamin C ublažava upale, a najviše ga ima u agrumima. Odličan izbor su pomorandže koje ublažavaju i bolove u zglobovima. Međutim, preporučuje se da što više koristite i koru pomorandže.
4. Losos
Riba na meniju smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanje. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upale i smanjuju rizik od ukočenosti. Losos izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od povreda, ali s godinama telo teže apsorbuje omega-3 masne kiseline, pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.
5. Kurkuma
Deluje protiv upala i koristi se u ublažavanju bolova od artritisa i drugih reumatskih oboljenja. Antioksidanti kojima obiluju uništavaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije i usporavaju njihovu obnovu. Istraživanja su potvrdila da oboleli od artritisa koji redovnao jedu ovaj začin imaju manje bolova od drugih pacijenata. Takođe, kurkuma bolje deluje nego lekovi.