svet

March 4, 2015 19:22

By

Piletina na francuski način

piletina-na-francuski-način

Sastojci:

2 pileća bataka sa karabatakom
4 pileća krilca
4 dl vode
1 kašika suvog biljnog začina
2 lovorova lista
1 kašika crvene mlevene paprike
2 dl belog vina
1 kašika brašna
3 čena belog luka
2 žumanceta
1,8 dl pavlake
ulje po potrebi
so, biber

Priprema:

1. Batake, karabatake i krilca nauljiti, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa posuti mlevenom crvenom paprikom. Ostaviti 10 minuta da odstoje.
2. Meso zatim propržiti u dubljem tiganju na malo ulja dok ne porumeni, a potom poređati u uljem premazanu vatrostalnu posudu.
3. Posebno skuvati vodu sa suvim biljnim začinom i lovorovim listom. Kada provri, dodati belo vino i skloniti sa ringle.
4. U masnoću od prženja zatim dodati brašno i sitno seckan beli luk, pa kratko propržiti. Postepeno dolivati mešavinu vode i vina uz neprekidno mešanje i kuvati dok ne prokuva.
5. Preliti preko mesa i peći na 200°C dok ne omekša.

Finalni postupak:

Umutiti žumanca s pavlakom, pa dobijenom smesom preliti pečeno meso. Vratiti u rernu i peći dok ne porumeni. Služiti uz kuvani pirinač i kukuruz šećerac.

Izvor i foto: Lepota i zdravlje