Pitice s paprikama svet portal svet
Svet

October 25, 2024 11:45

By

Od ovih pitica miriše cela kuća, a ukus im je neodoljiv: Tajna je u jednom začinu (RECEPT)

Pitice s paprikama savršenog su ukusa

Ako više nemate ideju šta poslužiti kao predjelo ili večeru, imamo odličan predlog za vas. Pitice s paprikama su jelo koje je oduševilo sve one koji su ih probali.

Pitice s paprikama svet portal svet

Pexels

Kao i svako testo, ovo jelo iziskuje nešto duže vreme pripreme zbog “odmaranja” testa, ali sama priprema je vemo jednostavna. Pored paprika, ovom jelu poseban ukus i miris daju začini.

Pitice s paprikama idealne su za predjelo ili večeru

Sastojci:
Za testo:
* 150 ml mleka
* 100 ml vode
* 7 g suvog kvasca
* 1 kašičica šećera
* 2 kašike ulja

* 430 – 450 g mekog brašna
* 1 ravna kašičica soli
* 1 jaje za premazivanje

Pitice s paprikama svet portal svet

Foto: Svetlana Belić

Za fil:
* 3 veće crvene paprike roge
* 3 pune kašike paste od paradajza
* 3 kašike susama
* 1 kašičica mlevene sušene majčine dušice
* prstohvat mlevenog kima
* 4 kašike ulja
* so

Priprema:
1. Za pripremu testa u mlakom mleku razmutiti suvi kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s kašičicom soli, pa dodati nadošli kvasac, ulje i mlaku vodu, te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Od nadošlog testa oblikovati 12 kuglica i ostaviti ih da odmore desetak minuta.
4. Za pripremu fila papriku očistiti i iseći na kockice, pa propržiti na malo ulja. Dodati pastu od paradajza i malo vode koliko je potrebno da se dobije gust fil. Ubaciti susam, majčinu dušicu, malo kima i soli po ukusu, te kratko prokuvati.
5. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i u njega rasporediti kuglice testa. Nauljenim rukama istanjiti središni deo kuglica tako da rubovi testa ostanu izdignuti.
6. Rubove pituljica premazati umućenim jajetom, a sredinu ispuniti filom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok testo ne porumeni.

Ovaj i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.

AUTOR: SVET

IZVOR: BAKINA KUJNA

FOTO: SVETLANA BELIĆ, PEXELS