svet

February 4, 2014 10:29

By

Platio životom jer im je ličio na Roma: Pre 13 godina ubijen je Dragan Maksa Maksimović!

dragan-maksimovic-foto-narodno-pozoriste_f
Povodom 13. godina od smrti glumca Dragana Makse Maksimovića u utorak, 4. februara (12.00) biće položeni venci na njegovu spomen-ploču na Zelenom vencu u Beogradu, gde je pretučen nasmrt.

Poznatog glumca su, prisetimo se, pre 13 godina, pored nekadašnjeg restorana “Beli grad” pretukli huligani, na očigled prolaznika. Nešto više od dva meseca potom podlegao je zadobijenim povredama.

Po rečima prijatelja koji su ga posećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom. Tačnije pretukla ga je grupa skinheda, navijača Rada, revoltirana zbog gubitka meča sa Obilićem.

Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija.

Spomen-ploča Maksimoviću postavljena je 18. novembra 2006. na inicijativu reditelja Gorana Markovića, koji je, u pismu gradskim vlastima, ukazao prethodno da je Maksimović iz nekog razloga zaboravljen, a njegov strašan kraj zataškan, te da ubice nisu privedene pravdi (!).

Što bi rekao Dragan Velikić – lako je bilo Margaret Tačer da se obračuna sa navijačima-huliganima u Velikoj Britaniji, jer oni nisu imali patriotskih zasluga.

Danas će u ime Narodnog pozorišta u Beogradu, venac položiti v.d. upravnika Dejan Savić, a ispred Udruženja dramskih umetnika Srbije – predsednik Vojislav Brajović.

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu, Ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao je 1971. ulogom Vojnika u predstavi “Majka Hrabrost i njena deca”.

Tokom tri decenije na sceni tog teatra ostvario je zapažene uloge u predstavama “Sarajevski atentat” “Mandragola”, “Britanik” “Lenjin, Staljin, Trocki” “Ribarske svađe” Kraj partije” “Maksim Crnojević” …

Glumio je i u filmovima “Petrijin venac”, “Šmeker”, “Vreme čuda”, “Poslednji krug u Monci”, “Rane”, “Pad Italije”, “Nož”, “Mi nismo anđeli”, “Crni bombarder”, “Stršljen”, “Lepa sela, lepo gore”…

Igrao je i u televizijskim serijama “Otpisani”, “Duvanski put”, “Priče iz majstorske radionice”, “Četrdeset osma – Zavera i izdaja”, “Otvorena vrata”, “Gore dole”…


izvor: Blic
foto: Narodno pozorište