Pogača sa sirom svet portal svet Ženja Aćimović
Svet

januar 30, 2025 11:36

By

Hrskavu pogaču koja se topi u ustima mogu da naprave čak i početnici u kuvanju: Može da se jede i kao samostalan obrok RECEPT

Pogača sa sirom božanstvenog je ukusa

Kada je u pitanju testo, ne postoji niko ko ne voli pogaču. Međutim, pogača sa sirom je nešto posebno, pa može da se služi i kao samostalan obrok.

Pogača sa sirom svet portal svet

Pexels

Ono što je veoma važno je to da ovu pogaču mogu da pripreme i početnici u kuhinji iako na prvi pogled njena priprema deluje komplikovano.

Pogača sa sirom i krompirom priprema se veoma lako

Sastojci:
* 400 g brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 1 kašičica soli
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 200 ml vode
* 40 ml ulja
* susam za posipanje

Pogača sa sirom i krompirom

Ženja Aćimović

Za fil:
* 1 šolja od 200 ml pasiranog krompira
* 150 g svežeg sira
* 1 manje jaje
* so

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u mlakoj vodi s kašičicom šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Pomešati polovinu brašna i so, dodati nadošli kvasac, ulje i jaje, pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti da odmara pola sata.
3. Prethodno skuvani krompir ispasirati, dodati izmrvljeni sir, jaje i malo
soli, pa dobro izmešati.
4. Testo istanjiti u krug, pa na sredinu staviti pripremljeni fil (odvojiti nekoliko kašika fila na stranu). Skupiti krajeve testa sa svih strana tako da fil ostane u sredini. Okrenuti testo da završeci dođu dole i blago ga istanjiti oklagijom.
5. Kalup obložiti papirom za pečenje i staviti u njega pripremljenu pogaču. Ostaviti je da odmara još pola sata, a za to vreme zagrejati rernu na 200°C.
6. Pre pečenja, drškom od varjače utisnuti osam trouglova na površini pogače. Napravljena udubljenja ispuniti ostavljenim filom, a preostalo testo premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
7. Pogaču staviti u zagrejanu rernu i peći je oko 40 minuta dok ne
porumeni.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.

 

 

AUTOR: SVET

IZVOR: BAKINA KUJNA

FOTO: ŽENJA AĆIMOVIĆ, PEXELS