
Ponašanje za stolom: U Tajvanu podrignite posle ručka, u Meksiku jedite rukama
Je li vam ikada palo na pamet da je u Tajvanu podrigivanje za stolom poželjno, u Venecueli svi kasne na večere i ručkove, a u Francuskoj se salata nikada ne reže nožem?
Ono što definitivno prvo naučite za vreme putovanja jeste činjenica da se ljudi, zemlje i gradovi u kojima žive poprilično razlikuju.
I dok se negde određene stvari i ponašanja smatraju neprihvatljivima, negde je to izuzetno lepo ponašanje, piše Hafington Post.
Evo nekoliko stvari na koje svakako treba da obratite pažnju za vreme obeda u različitim zemljama.
Ne koristite viljušku i nož dok jedete tako u Meksiku, on se jede vrlo jednostavno – rukama.
U Čileu je sasvim drugačija situacija, tamo se ‘finger food’ baš i ne preferira. Stoga, ako dobijete nož i viljušku, upotrebite ih.
U Francuskoj nikako nemojte salatu da režete nožem, osim ako želite da ispadnete nepristojni i vrlo loše vaspitani.
U Portugalu nikada nemojte da tražite so i biber, osim ako već nisu stavljeni na sto. Naime, Portugalci su vrlo ponosni na svoju kuhinju, a traženje bilo kakvih začina jako će ih uvrediti.
Kada ste u Jordanu, domaćinu nemojte da vraćate praznu šolju kafe, to će odmah biti shvaćeno kao da želite još jednu šolju.
U Boliviji za stolom ne započinjite ozbiljne teme, a razgovor o poslu odložite nakon obroka. Naime, kod njih razgovor o novcu i poslu za stolom izaziva mrgođenje.
U Venecueli slobodno zakasnite na dogovorenu večeru ili ručak. Naime, ako stignete na vreme, smatraće vas pohlepnima.
Drveni štapići za jelo u Japanu su sastavni deo svakodnevnog života. Međutim, postoje stroga pravila o njihovim svakodnevnom korišćenju. Na primer, nikada za vreme obroka nemojte štapiće da postavite okomito u zdelici sa rižom jer je to običaj za vreme pogreba.
U Tajvanu nemojte da se suzdržavate od podrigivanja. Naime, upravo tako ćete dati najveću pohvalu domaćinu i kuvaru.
U Južnoj Koreji smatra se nepristojnim kada neko prvi počne da jede. Radije pričekajte da stariji ljudi za stolom započnu s jelom.
U Etiopiji pojedinačni tanjiri za svaku osobu za stolom se smatraju razbacivanjem. Tamo se hrana poslužuje u zajedničkim tanjirima sa hlebom.
Izvor: 24 sata
Foto: freedigitalphotos