Posne žerbo kocke svet portal svet Bakina kujna
Svet

December 19, 2024 13:00

By

Ovaj starinski, posni kolač ukusniji je od svih ostalih: Sastojke za njega već imate u kući (RECEPT)

Posne žerbo kocke su najukusniji starinski kolač

Kada su u pitanju starinski kolači posne žerbo kocke spadaju u omiljene. Ono što je prednost ovih kolača je to što pored fantastičnog ukusa izgledaju i veoma dekorativno.

Posne žerbo kocke svet portal svet

GettyImages/plprod

S obzirom na to da je vreme posnih slava ovaj kolač je idealan i za slavsku trpezu. Iako deluje komplikovano, njegova priprema je veoma laka i brza.

Posne žerbo kocke

Sastojci:
Za kore:
20 g kvasca
2 kašike šećera
1 dl vode
400 g brašna
200 g margarina
1/2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
200 g mlevenih oraha
200 g šećera u prahu
po 4 kašike marmelade od kajsija i višanja
Za glazuru:
100 g čokolade
4 kašike šećera
4 kašike vode
45 g margarina

Posne žerbo kocke svet portal svet

Bakina kujna

Priprema:

1. U dublju posudu izmrviti sveži kvasac, sipati mlaku vodu, šećer i kašiku brašna i promešati. Ostaviti na toplom da nadođe.

2. U vanglici za mešenje testa pomešati polovinu brašna sa sodom bikarbonom, omekšalim margarinom i nadošlim kvascem. Postepeno dodavati ostatak brašna uz neprekidno mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom da se udvostruči.

3. U međuvremenu pripremiti fil. Samlevene orahe pomešati sa šećerom u prahu.

4. Nadošlo testo podeliti na tri dela, svaki posebno premesiti i oklagijom rastanjiti u koru veličine pravouglog pleha u kom će se peći.

5. Staviti prvu koru u podmazan pleh, premazati je džemom od višanja i posuti polovinom mešavine oraha i šećera. Preklopiti drugom korom, nju premazati džemom od kajsija i posuti preostalim orasima sa šećerom. Slaganje završiti trećom korom. Kolač ostaviti pokriven da se odmara 20 min.

6. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.

7. Pripremiti glazuru od čokolade. Sjediniti kockice čokolade sa čećerom, vodom i margarinom pa zagrevati na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa. Prohlađen kolač preliti glazurom.

Ovaj i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.

AUTOR: SVET

IZVOR: BAKINA KUJNA

FOTO: BAKINA KUJNA, GETTY