svet

November 11, 2013 11:10

By

Satelit Goce pao na zemlju!

satelit-

Evropska Svemirska Agencija (ESA) otkrila je da je satelit Goce ušao ponovo u Zemljinu atmosferu, sagorevajući tokom tog procesa.

Prema ranim proračunima, svi preostali delovi ovog “svemirskog Ferarija”, kako su zvali satelit zbog njegovog savršenog izgleda, verovatno su pali negde duž istočne Azije i Zapadnog Pacifika, do Antarktika.

9:20
Veliki istraživački satelit za mapiranje gravitacionog polja Zemlje verovatno je izgoreo po ulasku u atmosferu, oko tri nedelje pošto je ostao bez goriva i počeo da gubi na visini, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Direktor odeljenja ESA za svemirski otpad Hajner Klinkrad je u izveštaju objavljenom na sajtu agencije naveo da su stanice za praćenje kretanja satelita poslednji put ostvarile kontakt sa satelitom GOCE sinoć u 23.42 časova, dok se nalazio oko 121 kilometar iznad Antarktika, preneo je Rojters.

Procenjuje se da je ponovni ulazak u atmosferu ipak “preživelo” oko 25 odsto satelita, koji je prvobitno bio veličine prosečnog automobila, a otpad je verovatno završio u okeanu, naveo je Klinkrad.

“Kad vi ovo budete čitali, čudesan let satelita će verovatno već biti okončan”, napisao je na sajtu portparol ESA Danijel Suka jutros oko 6.45 sati.

GOCE je lansiran 2009. da bi mapirao varijacije gravitacionog polja Zemlje, a njegova misija je završena kada je 21. oktobra ostao bez goriva, a zatim počeo da gubi na visini usled Zemljine gravitacije.

Niko ne zna gde će delovi satelita pasti, ali pretpostavlja se da će to verovatno biti u okean ili na nenaseljeno područje.

Evropska svemirska agencija obećala je da će na svojoj web stranici objaviti spisak mogućih mesta na koja bi GOCE mogao da padne, nakon što budu mogli da ih odrede.

Nema potrebe brinuti o njegovim ostacima, jer u njima nema nuklearne energije. Za razliku od drugih satelita, GOCE se kretao energijom koju je crpeo iz solarnih panela, koja je presušila 21. oktobra, a trajala je duže nego što se bilo ko nadao.

Stručnjaci su naglasili da je 250.000 veća verovatnoća da ćete dobiti na lotou, nego da će vas udariti satelit. Ipak, ukoliko vam to nije dovoljno – pratite OVDE gde se trenutno nalazi satelit Goce!

Autor: Life Content