Preminuo Mića Stojanović
Svet

24 јула, 2023 15:45

By

Sećanje na njega živeće večno, najlepše note i danas zvone: Otišao je najveći, Radoš Bajić ne krije tugu FOTO

Preminuo Mića Stojanović pre tri godine 

U 85. godini života ostavio nas je Milutin Mića Stojanović i iza sebe ostavio na desetine pesama koje su proglašene evergrinom narodne muzike. Muzičko-poetsko veče „Harmoniko moja“ organizovala je biblioteka „Jefimija“ u Trsteniku, čiji je direktor Veroljub Vukašinović istaknuti trstenički pesnik, a po sceneriju Miloša Miloševića „Šike“, sestrica Miće Stojanovića.

Sećanje na mladost i životni put našeg velikana narodne muzike evocirali su Radoš Bajić, koji je među prvima snimio Miću u svojim dokumentarnim emisijama.

Pročitajte Radoš Bajić – Moramo dati prednost našim stvarocima, jeziku, glumcima, običajima i kulturi

Setili smo se da je i književnik Dobrica Ćosić, dolaskom u svoj rodni kraj, voleo da sluša Miću i njegovu harmoniku. Bilo je tu i trsteničkih pevača kojima je Mića, kao dugogodišnji urednik „Jugotona”, pomogao da utisnu svoj glas na nosače zvuka ove, nekada
produktivne muzičke kuće.

Pročitajte Glumica serije „Selo gori, a baba se češlja“ Ivana Mlađović pronađena mrtva

Čula se ovde i poezija na temu Mićine harmonike, a poseban aplauz dobio je glumac i reditelj Radoš Bajić, koji je publiku podsetio na anegdote koje mu je Mića svojevremeno pričao. I Mićinu pesmu „Zavetina“ koju je otpevao Velja Popovi ć izmamila je dugotrajan aplauz.

Pročitajte Preminuo je sinoć… Dom Radoša Bajića zavijen u crno, kolege šalju reči utehe

KUD iz Grabovca kod Trstenika predstavio se koreografijom pokojnog Trtseničanina Ljube Stepanovića (“Stevka Božurevka”), a sve vreme tokom memorijala Mići Stojanoviću, sa suzama u očima, bila je njegova ćerka Kamelija koja je po prvi put čula mnogo lepih reči o svom ocu i njegovom radu.

Ovo muzičko-poetsko veče će postati tradicionalno u Trsteniku, a ovim tekstom želimo da motivišemo muzičke institucije, na nekom od festivala narodne muzike, a Mića je bio i osnivač Festivala „Prva harmonika Jugoslavije“ u Sokobanji, ustanove neku nagradu sa imenom ovog barda naše narodne pesme i harmonike…

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET

IZVOR: PROMO

FOTO: Mladen Bokan