svet

November 7, 2013 15:45

By

Preminuo umetnički fotograf Mirko Lovrić

fotograf mirko lovric

Umetnički fotograf Mirko Lovrić preminuo je u utorak u 78. godini, saopštila je Mira Odalović, koordinatorka izložbe “Nova srpska apstrakcija” u Srpskom kulturnom centru u Parizu, na kojoj je Lovrić nedavno učestvovao.

Mirko Lovrić je, kako je navedeno, nezaobilazna figura za istoriju srpske umetničke fotografije, prvi umetnički obrazovan fotograf u Srbiji i jedini srpski umetnik-fotograf koji je imao retrospektivu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i to 1998. godine.

Kao priznanje za unapređenje fotografske umetnosti dodeljena mu je nacionalna penzija. Bio je član ULUPUDS-a od 1957. i jedan je od osnivača Nacionalnog centra za fotografiju.

Pored umetničke prakse, bavio se teorijom i istorijom fotografije. Imao je niz samostalnih izložbi i učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Ove godine je učestvovao na Salonu “Réalités Nouvelles” u Parizu, kao i na izložbi “Nova srpska apstrakcija”.

mirko lovric novi beograd

U poslednje vreme bavio se tehnikom fotograma. Lovrićev doprinos je, osim povratka na same izvore fotografije kao svetlosnog zapisa, takodje uvođenje velikog formata i inovacije u korišćenju svetlosti.

“Fotogrami Mirka Lovrića su rezultat dugotrajnog procesa sazrevanja i strastvenog traganja za kreativnim kapacitetima fotografije i predstavljaju s jedne strane povratak izvorima, originalni pristup fotografiji kao zapisu svetlosti, a s druge strane dijalog sa vidljivim i sa savremenošću”, naveo je umetnik Milija Belić.

Izvor: Tanjug

Foto: www.seecult.org, www.kcb.org.rs